Belföld

Négymilliárdért épül egyházi iskola, az állam támogatja

Új református iskola épül a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fehérgyarmaton, a négymilliárd forintos beruházással, állami támogatással megvalósuló iskolaépület alapkövét vasárnap helyezték el a szatmári kisvárosban.

Az ünnepségen Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter azt mondta az MTI tudósítása szerint: a Kölcsey Ferenc Református Általános Iskolához hasonló intézmények egyszerre biztosítják a gondos nevelést, a színvonalas oktatást és az értékteremtő, értékőrző közösséget.

A város, a járás és a szatmár-beregi térség egyik legszínvonalasabb vezető oktatási intézményének új, többemeletes épületében tizenhat tantermet, központi aulát alakítanak ki, udvarán kézilabdapályát is befogadó tornateremet, sport- és rekreációs udvart, valamint műfüves és több rekortánpályát építenek meg.

A tervek szerint 2019 szeptemberében már az új épületben kezdheti meg a tanévet az iskola mintegy 450 tanulója. Az iskola kinőtte a jelenlegi belvárosi épületét, ezért volt szükség a fejlesztésre.

A miniszter beszédében úgy fogalmazott, a most elhelyezett alapkő olyan szilárd alap, amelyre biztosan építhetjük a nemzet jövőjét.

Iskolát építünk, mert nemzetünk fontossági listáján a gyermek az első, a magyar kormány felelősnek érzi magát a nemzet valamennyi gyermekéért, valamennyi családjáért, ezért elkötelezetten támogatja a fejlesztéseket

– jelentette ki Seszták. Hozzátette, az egyházi iskolák építésével Magyarország erősödik meg, illetve a rend, a biztonság, a család, a tanulás és a munka megbecsülésének értékei szilárdulnak meg.

Tilki Attila, a Fidesz térségi országgyűlési képviselője Fehérgyarmat és Szatmár eddigi legnagyobb fejlesztésének nevezte a református iskola építését. Elmondta, hazai és uniós programok és pályázatok segítségével 2007 óta több mint 2,6 milliárd forintot kaptak, vagy kapnak a térség gyülekezetei, ebből a pénzből például 64 templomot újítottak fel.

(Kiemelt képünkön Seszták Miklós Lázár Jánossal beszélget. Fotó: MTI/Kovács Tamás.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik