Belföld

Tananyag készül arról, mivel etetnek minket

Egyelőre Fazekas miniszter kapta a leckét.

A kormány 2019-ig javítana az élelmiszerek minőségén, fejlesztené a vásárlói tudatosságot, illetve hatékonyabbá tenné a hatósági fellépést. A programra a nemzetgazdasági miniszter jövőre 600 millió, 2019-ben 700 millió forintot biztosít.

A Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározat szerint a földművelésügyi miniszter feladata a program kidolgozása, amely közérthetővé teszi az élelmiszerek jelölését, a minőségi jellemzőket, az előállítás technológiáit. Ő készít ajánlást a hagyományos termékek megismertetésére is.

A tárcavezető dolga, hogy 2018. július végéig kidolgozza, ingyen elérhetővé tegye a gyermekek élelmiszerlánc-biztonságról szóló tananyagát.

A kormány erre a célra idén 150 millió forintot fordít.

“Tökéletlen is lehet tökéletes”

A jövő év végéig (130 millióért) a miniszternek – a hiteles vásárlói tájékoztatás, szemléletformálás érdekében – ki kell alakítania az S-QR kód alapú Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet, a kapcsolódó elektronikus tudástárral együtt.

Az idei év végéig kell megalkotnia a közétkeztetők és ételeik minősítésére szolgáló “Minőségérzet növelése a közétkeztetésben” programot, és az ő feladata az is, hogy a Nébih bevonásával bővítse ki az “Ételt csak okosan” és a Szupermenza programot, a gyümölcsök, zöldségek minőségével kapcsolatos helyes fogyasztói elvárások kialakítására dolgozza ki a “Tökéletlen is lehet tökéletes” programot 2018. december 31-ig. Ezekre jövőre 200 millió forintot kap. 100 millió jut arra, hogy 2018. június 30-ig erősítse a Magyar Élelmiszerkönyv ismertségét, segítse a vásárlói tudatosság kialakulását. (mti)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik