Belföld

Már nem Áder a legnépszerűbb

Az államfő helyét Varga Mihály foglalta el.

Az Iránytű Intézet friss – a politikusokat, ismertebb közszereplőket rangsoroló – népszerűségi listáján helyet cserélt a köztársasági elnök és a nemzetgazdasági miniszter. A Jobbik-közeli kutatócég Magyar Nemzetnek készített elemzése szerint az eddig ezüstérmes Varga Mihály lett a legnépszerűbb politikus (100-as skálán 60-as a szimpátiaindexe). A második helyre csúszott Áder Jánosnál az érték 58, bár őt jóval többen ismerik. Az intézet szerint kedveltsége azért csökkent, mert több, a társadalmat megosztó törvényt (lex CEU, civiltörvény) átengedett, míg Vargát a botrányok elkerülték.

Tarlós, Navracsics, Orbán

A lista bronzérmese a főpolgármester. Tarlós István a Fidesz-hívek 60 százalékának rokonszenves, az ellenzéki választók közül is sokan kedvelik, csak a kisebb baloldali és liberális szavazók elutasítóak vele szemben. Orbán Viktor miniszterelnök – Navracsics Tibor uniós biztos után – az ötödik. Szimpátiaindexe több hónapja 50 felett áll és júniushoz képest némileg még emelkedett is (52), noha a balliberális pártok támogatóinak többségénél a legrosszabb minősítést kapta. Az MSZP szavazóinak 61, az LMP szimpatizánsainak 45 és a jobbikosok 40 százaléka is így értékelte a kormányfőt.

Karácsony a legnépszerűbb ellenzéki

Az ellenzéki politikusok közül a legnépszerűbb – közvetlenül Orbán Viktor után – Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, majd Hadházy Ákos, az LMP társelnöke. Az ő ismertségük ugyanakkor lényegesen alacsonyabb a listán előttük állókénál, az emberek 53, illetve 52 százaléka ismeri őket. A lista egyetlen női szereplőjét, Szél Bernadettet éppen csak megelőzi Lázár János, de az LMP társelnöke így is ver olyan fideszes “nagyágyúkat, mint Kósa Lajos, Kövér László, Balog Zoltán. Kifejezetten ismert a Jobbik elnöke. Vona Gábort 44 pontos népszerűsége azonban csak a lista második felének elejére elég.

Gyurcsány, Soros, Mészáros

Az elmúlt hónapban több olyan politikus lett népszerűbb, aki alapvetően a legelutasítottabbak között van (Rogán Antal, Németh Szilárd). A sereghajtók között van, de szintén kedveltebb lett Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, aki az ötödik legelutasítottabb politikus. Ebben a mezőnyben szerepel Toroczkai László, a Jobbik elnökségi tagja (Ásotthalom polgármestere), és Gyurcsány Ferenc, akinek nőtt ugyan a népszerűsége, de így is a harmadik legnépszerűtlenebb.

Felbukkant a legkevésbé kedveltek között Soros György, akit az emberek 85 százaléka ismer, és megítélése rosszabb Gyurcsány Ferencénél is. Nála csak egyetlen politikus népszerűtlenebb. A legelutasítottabb közszereplő Mészáros Lőrinc. Az egy év alatt vagyonát 100 milliárd forinttal növelő felcsúti polgármester 24 ponttal lett sereghajtó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik