Image: 73172737, Visszakézből - Független művészek állították ki képeiket a Gozsdu udvarban található Fabrik galériában - A művészek alkotásaikkal reflektáltak a Kerényi Imre által államilag megrendelt a magyar történelem főbb mozzanatait megörökítő képekre. /kiállítás/, Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Belföld

A Momentum szerint lehet népszavazni arról, hogy Orbán távozzon a közéletből

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2017. 04. 20. 10:32

A párttá alakuló mozgalom két kérdést is beadott a miniszterelnöki mandátumról:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény úgy módosuljon, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható és megválasztható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?

A Momentum jogász végzettségű tagjai most írást jelentettek meg az Ars Boni jogi szaklapban, amiben kijelentik, hogy

alkotmányosan nem megtagadható a kérdések hitelesítése.

Ugyanis az Alaptörvény értelmében az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozó valamennyi kérdésben lehet országos népszavazást tartani, ez alól csak a tiltott tárgykörök képeznek kivételt, de ez nem tartozik ide.

Követelmény még, hogy a kérdés egyértelmű legyen, igennel vagy nemmel megválaszolható.

Régen minden rosszabb volt

A Kúria egy korábbi döntésének értelmében az nem egyértelmű, amikor egy kérdést úgy tesznek fel, hogy két választási ciklusban maximalizálnák a hivatal viselését, mert nem derül ki, hogy időben bármikor kitöltött, vagy csak a megszakítás nélkül, egymás után elnyert két ciklusra vonatkozna-e a tilalom.

Az pedig, hogy a miniszterelnöki tisztséget ugyanaz a személy összesen legfeljebb nyolc éven át tölthesse be, azért nem ment át korábban, nem volt egyértelmű a tekintetben, hogy a miniszterelnöki tisztséget érintő korlátozás csak a jövőre vonatkozik, vagy azt visszamenőlegesen is alkalmazni kell olyan személyekre nézve, akik már korábban is töltöttek be miniszterelnöki tisztséget.

Majd most

A jogi végzettségű szerzők állítása szerint a Momentum mostani kérdései már nem szenvedik el ezeket a hiányosságokat, a megfogalmazás egyértelmű, hogy

akit az Országgyűlés a – sikeres népszavazás eredményeképpen megalkotandó – törvény hatályba lépését megelőzően legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott, a törvény hatályba lépését követően újabb ciklusra nem jelölhető, illetve nem megválasztható.

A referendumra javasolt kérdés szerintük a kizárási okot hatálybalépést követő megválasztásra alkalmazná, de ez nem jelenti azt, hogy tilalom tekintetében a korábban miniszterelnöki tisztséget betöltő személyek korábbi ciklusai ne számítanának.

Nem tiltott gyümölcs

Az Alaptörvény módosítására irányuló kérdésről nem lehet népszavazást tartani, ez a közvetlen demokrácia legerősebb korlátja. Egy korábbi, hasonló népszavazási kérdésben a Kúria azt állapította meg, hogy a miniszterelnöki ciklusok számára vonatkozó korlátozás burkolt alkotmánymódosításra irányul, így népszavazásra nem bocsátható. A végzés szerint az Alaptörvény „elvi megfontolásból mellőzi” a mandátumismétlés lehetőségének korlátozását, azaz hallgatása egyenlő a korlátlan újraválaszthatóság kifejezett megengedésével.

De a Momentum szakértői szerint hibás ez a megközelítés, mert a korlátozásra az Alaptörvény ad felhatalmazást, a jogalkotó törvényben rendezte a kormányfő jogállásának kérdését. A Kúria azzal sem számolt, hogy az Országgyűlés jelen állás szerint is számos esetben korlátozza saját mozgásterét és döntési szabadságát az Alapörvénynél alacsonyabb szintű szabályok által.

A szerzők idézik az Alkotmánybíróság egy vonatkozó határozatát is arról, amikor a népszavazás kapcsán végrehajtói szerepbe kerülő Országgyűlést a népakarat tiszteletben tartásával kapcsolatos kötelezettségeire figyelmeztette:

az Országgyűlésnek nincs lehetősége sem a kezdeményezés, sem a kikényszeríthetőség befolyásolására. Ellenkezőleg: köteles minden kiszolgáló, megvalósító cselekményt teljesíteni a szavazás megtartására, majd pedig annak eredménye szerint eljárni. E kötelessége nemcsak a szükséges eljárási tennivalókra terjed ki, hanem magában foglalja a tartózkodást is minden olyan döntéstől vagy mulasztástól, amely befolyásolná vagy meghiúsítaná a független és közvetlen hatalomgyakorlás megvalósítását, s köteles más szerveket is távol tartani ettől.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.