Belföld

350 millió forint áfát csaltak el szójadarával

Háromszázötvenmillió forint áfát csaltak el szójadara kereskedelmével annak a bűnszövetségnek a tagjai, akiket a NAV nyugat-dunántúli pénzügyi nyomozói buktattak le.

A bűnszövetség tagjai uniós tagállamokból szlovák cégeken keresztül szereztek be szójadarát nettó áron, azaz áfa nélkül, majd fiktív számlák felhasználásával belföldi beszerzést színlelve a hazai értékesítések után felmerülő adófizetési kötelezettségüknek nem tettek eleget. A fiktív számlákat kibocsátó magyarországi cégek élére stróman ügyvezetőket hajtottak fel.

A pénzügyi nyomozók tizenegy megyében 41 helyszínen tartottak házkutatásokat. Az elkövetők lakóhelyén és az általuk használt irodahelyiségben 33 cég- és aláírás-bélyegzőt, több telefont és bankkártyát találtak.

Az elcsalt adó biztosítására kétszázmillió forint értékben bankszámlákat, ingatlanokat zároltak, a helyszíneken pedig készpénzt foglaltak le.

A számlázási lánc feltérképezése során a nyomozók számára kiderült, hogy az elkövetők a magyarországi láncolat mintájára Horvátországban ugyanezt a módszert alkalmazva próbáltak illegális jövedelemhez jutni.

A bűnszövetség három tagjának költségvetési csalás, négy stróman ügyvezetőnek pedig közokirat-hamisítás miatt kell felelni. A nyomozás során további gyanúsítások várhatók – derül ki az adóhatóság közleményéből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik