Gazdaság

NAV-razzia volt megint a pelenkás áfacsalóknál

Pelenka (pelenka)
Pelenka (pelenka)

Októberben egy Kecskemétről irányított bűnszervezet áfacsalását leplezték le a dél-alföldi pénzügyi nyomozók. Az ügyben egy újabb szervezőt vettek őrizetbe – derül ki a NAV közleményéből.

A gyanú szerint a Kecskemétről irányított cégek főként kávét, csokoládét, energiaitalt és pelenkát szereztek be Csehországból és Szlovákiából. A nettó áron (áfa megfizetése nélkül) beszerzett termékeket papíron magyar, valós tevékenységet nem végző cégeken átfuttatták, majd újra kiszámlázták Csehországba és Szlovákiába. Ezzel a módszerrel mintegy hatszázmillió forint áfát igényeltek vissza jogosulatlanul.

A fiktív számlázáshoz több olyan céget felhasználtak, amelyeknek papíron szerb ügyvezetője volt. A nyomozás során azonban kiderült, hogy a valóságban a cégek mögött egy Pest megyei férfi állt, és így segítette a bűnszervezet kecskeméti irányítóját.

A pénzügyi nyomozók a férfit bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként, és őrizetbe vették. Vele együtt tizenöt főre bővült a gyanúsítottak száma. A hozzá köthető ingatlanokat és személygépkocsit zár alá vették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik