Belföld

Perre mennek a füttyszó szabadságáért

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 03. 13. 14:03

A TASZ szerint a nemzeti ünnep szelleméhez méltatlan a tiltás.

Mint azt korában megírtuk, a BRFK a múlt héten és hétfőn is megtiltotta, hogy Juhász Péter, az Együtt elnöke sípolással egybekötött tüntetést tartson március 15-én, nem messze Orbán Viktor múzeumkerti beszédétől. A tiltás alapja a „nemzet méltósága”, illetve a „méltó megemlékezéshez való jog” sérelme.

A TASZ bíróságon támadta meg a rendőrfőkapitány tilalmát, amely nem létező jogokra, értékekre hivatkozik. A tiltás hatályon kívül helyezését kérte a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságtól, az újabb tiltással kapcsolatban pedig továbbra is jogsegélyt nyújt az Együtt elnökének. A jogvédők felülvizsgálati kérelme szerint alapjogok, alkotmányos értékek ugyan korlátozhatják a gyülekezési jog érvényesülését, de ebben az esetben nincs ilyen indok.

Az, hogy a miniszterelnök zavartalanul szónokolhasson nem alkotmányos érték. Aki őt kifütyüli, róla mond véleményt, nem a magyar nemzetről, hiszen a magyar nemzetet önmagában sem a kormányzat, sem a miniszterelnök nem testesíti meg. Nemzeti ünnepről lévén szó, senkinek, még a kormányzatnak vagy a miniszterelnöknek sincs joga azt kisajátítani.

A BRFK szerint a fütyülés, sípolás csorbítaná az állami ünnepségen résztvevők jogát a méltó  megemlékezéshez.

Ilyen joga azonban senkinek sincs. Az ünnepség mindenkinek szól, ahogy az állam is mindenki állama, nemcsak azé, aki a kormánnyal egy politikai véleményen van.

A jogvédők szerint a BRFK megfeledkezik arról, hogy egy kormányzati szónok kifütyülése kulturált véleménynyilvánítás, megszokott demokratikus gyakorlat. Sem a vélemény tartalma – a kormányzat kritikája –, sem annak kinyilvánítása – kifütyülés –, nem foszt meg senkit attól, hogy méltóképpen megemlékezzen a forradalomról, vagy hogy véleményt mondjon a kormányzatról.

Sok mindent lehet mondani arra, aki a kormányzati ünneplést sípolással akarja zavarni – lehet nem egyetérteni vele, arcátlannak vagy faragatlannak nevezni – de a véleménynyilvánításhoz való jogát nem lehet elvitatni

– mondta Hegyi Szabolcs.

Március 15. szelleméhez méltatlan, hogy a rendőrség előzetesen kétségbe vonja egy tüntetés jogszerűségét, és politikai indokok alapján elvitatja bárkinek is a jogát ahhoz, hogy a szabadság ünnepén politikai véleményt nyilvánítson

– tette hozzá a TASZ programvezetője.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Election posters with the leading candidates for the presidential elections in France with  Le Pen (l) and E. Macron (c) can be seen in Henin-Beaumont, France, 23 April 2017. A total of eleven candidates participates in the first round of the presidential elections. Photo: Kay Nietfeld/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.