Young woman is sitting hunched at a table at home, the focus is on a man's fist in the foregound of the image
Belföld

A szexuális erőszak áldozatainak csak az ötöde fordul bírósághoz

24.hu
24.hu

2017. 03. 07. 14:48

Korábban a témában:

Döbbenetes statisztikát készített az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI), miután átnézte a Budapest, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Győr-Moson-Sopron megye bíróságainak szexuális erőszak ügyében 2015-ben hozott jogerős ítéleteit. A vizsgált öt megyében a bíróság elé sértettként állók 70 százaléka 18 évesnél fiatalabb gyerek, a leginkább érintett korosztály a 7-13 éveseké, de kétéves gyerek is volt az áldozatok között, írja a hvg.hu.

Ez azon esetek száma, amelyekben elindították és végigvitték az eljárást. A kutatás egyik készítője, az OKRI tudományos főmunkatársa, Parti Katalin azt mondta, a különböző kutatások szerint

a sértettek ötöde, hatoda fordul bírósághoz.

Leginkább rejtve a 14 éven aluli gyerekek ellen elkövetett szexuális bántalmazások maradnak.

Az öt megyében 2015-ben mindenesetre 155 ügyben hoztak jogerős bírósági döntést szexuális erőszak, visszaélés vagy kényszerítés miatt, az elítéltek aránya 80 százalék. A gyerekek elleni erőszaknál jobb az arány. Ha a vádlottat felmenti a bíróság, az bizonyítottság hiányában történik.
A 155 ügyben 8 nő elkövető volt, őket egy kivétellel kiskorú veszélyeztetése miatt ítélték el. Ez azt jelenti, hogy maguk nem bántalmazták a gyereket, csak mikor megtudták, mi történik vele, nem tettek semmit.
Az egyik legnagyobb probléma az, hogy a bizonyítás nehéz, a vizsgált ügyekben csak 11-nél volt szemtanú, a sértett vallomása önmagában általában nem elég, a látlelet szerint pedig nincs mindig nyoma az erőszaknak.

Az viszont az elemzésből kiderült, minél kisebb a gyerek, annál gyorsabban próbálja végigvinni a rendőrség, a szakértők és az ügyészség a vádemelésig tartó szakaszt, és a kihallgatások számának minimalizálásával megóvni őket a trauma újbóli átélésétől.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.