Belföld

Csak a magyarok negyede támogatja a budapesti olimpiát

Országos és budapesti szinten is többen vannak, akik elutasítják az Olimpiai játékok megrendezését – derül ki a Republikon Intézet friss felméréséből. A kutatása alapján a baloldali ellenzéken kívül a Jobbik szavazótábora is inkább elveti az ötkarikás játékok megrendezését.

A népesség közel fele, 44 százaléka gondolja úgy, hogy nem kellene megrendezi a 2024-es Olimpiát Magyarországnak, míg mindössze

a válaszadók egynegyede nyilatkozta azt, hogy támogatja a budapesti Olimpiát.

A fővárosban – ahol a tényleges szavazás folyhat – kiegyenlítettebb a két tábor: mind a támogatók, mind az ellenzők a teljes lakosság közel egyharmadát teszik ki. Érdemes ugyanakkor megnézni, hogy milyen arányok alakulnak ki akkor, ha csak azokat a válaszadókat vizsgáljuk, akiknek határozott véleménye van a kérdésben. Ebben a körben az eredmény már egyértelmű: a véleménnyel rendelkezők 53 százaléka nem támogatja, hogy a főváros Olimpiát rendezzen, és vélhetően egy népszavazáson is ellene szavazna.

7 olimpia
(A Republikon Intézet grafikonja)

A kutatásból az is kiderül, hogy a kérdésben éles határ húzódik a Fidesz és a baloldali pártok fővárosi szavazói között: míg a kormánypárt támogatóinak mindössze 22 százaléka ellenzi a fővárosi játékok megrendezését, addig ez az arány a baloldali, liberális választók között 82 százalék. A Jobbik érezhetően nem tud saját álláspontot kialakítani a kérdésben, és ez a szavazóinál is visszaköszön: a párt szavazóinak 40 százaléka nem alakított ki határozott álláspontot az Olimpia kapcsán. Ez az arány a baloldali, liberális, valamint a kormánypárti szavazók esetén 10-20 százalék.

A Republikon ma már nyilvánosságra hozott egy felmérést, ebből kiderül: közel azonos Orbán Viktor és Botka László népszerűsége, a bizonytalanok körében pedig egyértelműen az MSZP miniszterelnök-jelöltje vezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik