Budapest, 2016. február 4.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban 2016. február 4-én. A miniszter a 2017-es költségvetésben a bürokráciacsökkentés jegyében 15 százalékos létszámkorrekcióra tesz javaslatot a központi államigazgatási szerveknél.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Belföld

Tovább nő a kormányzati vízfej

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 02. 15. 09:25

Helyettes államtitkárok országa lettünk. Orbán Viktor kinevezett még kettőt.

A Magyar Közlöny szerint a miniszterelnök Lázár János miniszter javaslatára a Miniszterelnökség helyettes államtitkárrá nevezte ki Viski Józsefet 2017. február 1-jétől. Februárt 10-től – Szijjártó Péter tárcavezető előterjesztésére – Berzétei Ákos lett a  Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

A kormány honlapja szerint jelenleg (február 15-én) a két új ember nélkül a Miniszterelnökséget vezető miniszternek van kilenc államtitkára és 18 helyettes államtitkára, míg a külügyminiszter munkáját öt államtitkár és kilenc helyettes államtitkár segíti.

Mindez igazolni látszik, hogy megállíthatatlan az állami vezetők számának növekedése a harmadik Orbán-kormányban. Bár miniszterből kevesebb van, mint 2010 előtt, az elmúlt hét évben az államtitkárok és helyettes államtitkárok száma megduplázódott. A szakállamtitkárokat váltó helyettes államtitkárból a második Orbán-kormány megalakulásakor még csak 54 volt. Ők egyébként nem számítanak kormánytagnak, ahogy a különféle biztosok, megbízottak sem. Egy helyettes államtitkár egyébként nagyjából 700–900 ezer forint között kereshet havonta, amihez járhat még egyéb juttatás.

A szó elszáll, a kinevezés marad

A helyettes államtitkárok számának látványos növekedése inkább azért furcsa, mert éppen Lázár János hirdette meg a bürokráciacsökkentést, az állami alkalmazásban állók létszámának jelentős mérséklését. A miniszter sokszor beszélt már arról, hogy ez milyen fontos, többek között a versenyképesség növelése miatt, hiszen a cél az, hogy egyszerűbb és átláthatóbb legyen minden, ám a számok ennek rendre ellentmondtak.

Korábban a Policy Agenda emlékeztetett rá, hogy a kormány több területen is átalakította a fenntartói, „üzemeltetői” viszonyokat, ami nyilvánvalóan változást hozott a létszámadatokban is.

A kormányban 2010-ben a köztisztviselők, kormánytisztviselők és közalkalmazottak között 12 584 vezető volt, és 69 milliárd forintot tett ki rendszeres személyi juttatásaik összege (ehhez még hozzá kell számítani a nem rendszeres személyi juttatásokat. Ez a szám 2014-re már 17,7 ezer főre bővült, a bérükre 104 milliárd forint „ment el”, 2015-ben pedig tovább növekedett a vezetői állomány, 19 ezer főre, amely 110 milliárd forintba került.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.