Belföld

Eszméletlenre verték, majd hagyták halálra fagyni a járdán

A bíróság a héten kezdte tárgyalni annak a három férfinak az ügyét, akik a vád szerint összevertek egy embert az utcán, majd hagyták, hogy meghaljon a novemberi fagyban. A per szerdán indult Veszprémi Törvényszéken, és csütörtökön már ítélet is születhet. A támadókat halált okozó testi sértéssel vádolják.

A verekedők a brutális bántalmazás éjszakáján – 2015. november 28-ra virradóra – egy várpalotai sörözőben mulattak és ittak a barátaikkal. Mindannyian részegek voltak. Abban a kocsmában tartózkodott az áldozat is, akinek egy sérülés volt a száján, amit korábban okozott neki valaki. Erről próbált kérdezgetni egyik későbbi támadója, a másodrendű vádlott, de ő nem akart vele beszélgetni, emiatt vitatkozni kezdtek a bárpultnál, és a vádlott köcsögnek, mocsoknak nevezte a 38 éves férfit.

Pár órával később a hely bezárt és az érintettek elindultak. A részeg társaság együtt volt még, amikor az áldozat elsétált mellettük. A harmadrendű vádlott szúrta ki és azt mondta társainak: itt van ez a köcsög.

Az elsőrendű vádlott utána kiáltott, hogy álljon meg, de a férfi csendben továbbment. Ezután társaival – a másod- és a harmadrendű vádlottal – utána szaladtak, és egyikük arcon és nyakon ütötte. Már ekkor a földre került, ezután mindhárman rugdosni kezdték, egyebek mellett a fején. Az elsőrendű vádlott barátnője próbálta leállítani agresszív párját, de nem tudta.

A férfi elvesztette az eszméletét a veréstől, támadói pedig sorsára hagyták. Ekkor hason, a járdán feküdt. A trió tagjai ezután csatlakoztak a barátaikhoz és elmentek egy másik helyre szórakozni. Az áldozatra járókelők találtak rá és mentőt hívtak. Sokáig küzdöttek az életéért, újraélesztették és kórházba vitték, de már nem tudtak segíteni rajta az orvosok.

Azóta kiderült, a férfi halálát kihűlés okozta.

A  vádlottak  a  közepesen  ittas  sértett  bántalmazásával,  eszméletlen állapotban, -1,1  és -1,6   Celsius – foknál  hidegebb  járdán  történő  fekve hagyásával, a  segítség  hívás,  a  segítség  nyújtás (sic!)  elmulasztásával megindították  azt  az  ok-okozati  folyamatot,  amelynek  eredményeként a sértett testhőmérséklete lecsökkent, és ez a sértett halálához vezetett..

Ha nem hagyják az utcán, az áldozat sérülései a vád szerint nyolc napon belül meggyógyultak volna.

A bíróság tájékoztatásából kiderül az is, hogy mindhárom támadó esetében személyiségzavart állapítottak meg, illetve az elsőrendű vádlottnál még alkohol abúzust, míg a másodrendűnél krónikus alkoholizmust és gyógyszerfüggőséget, ugyanakkor képesnek kellett volna lenniük arra, hogy felmérjék tettüket, annak súlyát.

A főügyészség a büntetett előéletű első- és a büntetlen előéletű másodrendű vádlottal szemben határozott ideig tartó, börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását, a többszörösen büntetett előéletű cinkosuk esetében pedig határozott ideig tartó, fegyház fokozatban végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik