Élet-Stílus

Amerika legszebbjei fellázadtak a szervezet ellen, ami megkoronázta őket

Craig Barritt / Getty Images for Supermodels Unlimited
Craig Barritt / Getty Images for Supermodels Unlimited
A Miss USA elnevezésű, Egyesült Államokban tartott szépségverseny 1952-es indulása óta nem fordult elő olyan, mint most: Amerika legszebb nője önként lemondott a címéről. Ezzel kisebb lavinát indított el, aminek következtében az amúgy sem túl stabil lábakon álló szervezet megítélése tovább romlott. Megfélemlítésről, elhallgattatásról, zsarolásról szólnak a hírek, és egyre inkább úgy tűnik, hogy a gondok legfőbb okozója a szépségverseny nemrégiben kinevezett elnök-vezérigazgatója.

Káosz övezte már az elmúlt években is a Miss USA szépségversenyt: bundabotrány, szexuális zaklatási vádak, és a felsővezetést is teljesen lecserélték rövid időn belül. Mindennek tetejébe májusban megtörtént, amire az esemény 72 éves fennállása óta még nem volt példa: a tavalyi győztes, Noelia Voigt bejelentette, hogy lemond a címéről, három hónappal „uralkodási” ideje vége előtt. Rajta kívül UmaSofia Srivastava, a Miss Teen USA (tinédzser szépségverseny, 14-19 év közötti lányoknak) cím birtokosa is úgy döntött, idő előtt visszaadja a koronát.

Noelia Voigtot Utah állam legszebb nőjének választották, mielőtt az Egyesült Államok regnáló szépségkirálynője lett 2023. szeptember 29-én. Ő volt az első venezuelai-amerikai származású nő, aki kiérdemelte ezt a címet. A 14-19 éves korosztálynak rendezett Miss Tini USA versenyen egy nappal korábban kiáltották ki UmaSofia Srivastavát győztesnek. Mindketten hét hónap után léptek vissza, pár nap különbséggel.

Voigt saját bevallása szerint a mentális egészsége érdekében köszönt le, az erről szóló Instagram-posztjában úgy fogalmazott:

Soha ne veszélyeztesd a fizikai és mentális jóllétedet! Az egészségünk a legnagyobb vagyonunk.

Hector Vivas / Getty Images Noelia Voigt a Miss Universe világversenyen 2023. november 17-én.

Srivastava szintén Instagramon tette közhírré a címről való lemondását, ő arra hivatkozott, hogy a személyes értékrendje már nem teljesen egyezik a versenyt felügyelő szervezet irányelveivel.

Köszönettel tartozom azoknak, akik önmagamért támogatnak, nem pedig azért, akivé átmenetileg váltam

– írta bejegyzésében a 17 éves szépségkirálynő.

Esnek ki a csontvázak

Nem ők az elsők, akik ebben az időszakban kiléptek a szervezet kötelékéből: előttük a közösségi médiáért felelős igazgató, Claudia Engelhardt is kilépett. Döntése okaként a szervezetben uralkodó „mérgező környezetet és megfélemlítést” nevezte meg. Közleményében nyíltan elítélte a Miss USA jelenlegi vezetőségét, amiért „szakmaiatlan és nem helyénvaló módon” beszéltek a címek birtokosaival, akiket véleménye szerint „meg kell hallgatni, nem pedig elhallgattatni”.

Ami az elhallgattatást illeti, ilyesmire Voigt is utalt lemondásakor, az éles szemű közösségimédia-felhasználók ugyanis kiszúrták, hogy

nyilatkozata mondatkezdő betűi azt adják ki, hogy „I AM SILENCED”, ami magyarul annyit tesz: elhallgattatnak.

A poszt alatti hozzászólások jelentős része is erre a nyilvánvaló üzenetre hívja fel a figyelmet.

Claudia Engelhardt pár nappal a botrány kirobbanása után úgy nyilatkozott, a szépségkirálynők szerinte a jelenlegi vezetőség miatt mondtak le a kelleténél hamarabb címeikről: „Ők felelősek Noelia és Uma mentális egészségének romlásáért. Dokumentumok igazolják, hogy tudtak erről, és mégsem tettek semmit.”

Természetesen a Miss USA minden lemondásra reagált:

  • Engelhardt toxikus környezetre és bánásmódra vonatkozó vádjait hamisnak nevezték, és azt mondták, a szervezet „elkötelezett a biztonságos, befogadó és támogató környezet előmozdítása mellett, és minden panaszt komolyan vesznek”.
  • Noelia Voigt visszalépését követően kiadott közleményükben elfogadták a lemondást, megköszönték a szépségkirálynő eddigi munkáját, és kiemelték: a címviselők jólléte a legfontosabb prioritásuk.
  • A Miss Teen USA lemondásának másnapján a verseny a tavaly kinevezett vezérigazgatója és elnöke, Laylah Rose nyilatkozatban reagált a hírre, amiben azt írta, a szervezet célja, hogy „ünnepelje és erősítse a nőket”, így komolyan veszik Srivastava kijelentéseit.
Slaven Vlasic / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP UmaSofia Srivastava május 8-án, a lemondása napján, egy eseményen.

Titoktartásra kötelezték őket

A diplomatikusan megfogalmazott Instagram-posztokon túl a szépségkirálynők eddig nem árultak el konkrétumokat a problémáikról. Denise White, korábbi Miss USA és válságmenedzser, aki leköszönésük óta együtt dolgozik mindkettőjükkel, megerősítette, hogy titoktartási megállapodást kötöttek, ami „vasszigorral és örökre szól”.

A szervezetet szintén elhagyó Engelhardt szerint a szépségverseny résztvevőit tisztességtelen módon kényszerítették szerződés aláírására a döntő előtt:

Nagyjából az történt, hogy megmondták nekik, hogy »Ezt alá kell írnod, különben nem indulhatsz a versenyen«. A belüket is kidolgozták, hogy eljussanak odáig. Nyertek a saját államukban. És akkor amiatt essenek el a lehetőségtől, mert nem írnak alá egy szerződést?! Gyakorlatilag túszként tartják őket fogva, hogy aláírják a megállapodást.

Alexis Loomans, aki a legutóbbi Miss USA versenyen Wisconsint képviselte, elmondta, annak idején összesen négy órát kaptak, hogy átnézzék a szerződést, és a rövid határidő miatt nem igazán volt alkalmuk jogi tanácsot kérni.

„Szerintem ez is a tervük része volt, mert tudták, hogy mennyire borzalmas a szerződés. De egyikünk sem kérdőjelezett meg semmit. Mindannyian annyira izgatottak voltunk, hogy felmenjünk arra a színpadra, úgyhogy belementünk a dologba, ami végül csapdába ejtette Noeliát” – nyilatkozta Loomans.

Soha nem fordult elő, hogy ilyen szigorú titoktartásra kötelezték volna az indulókat, mivel ez volt az új vezetés első éve

– mondta el egy másik versenyző, Miss Maine, azaz Juliana Morehouse.

Loomans és Morehouse is megosztotta azt a közös nyilatkozatot, amiben a Miss USA 2023 versenyzőinek többsége szolidaritást vállalt Voigttal, és arra kérték a versenyt rendező szervezetet, hogy „mentesítsék Noeliát a szerződésébe foglalt titoktartási záradék alól, hogy szabadon beszélhessen a tapasztalatairól és a Miss USA-ként eltöltött időszakról”.

A 2018-as Miss Montana, Dani Walker a Voxnak elmondta, információi szerint a háttérben most arról folyik a munka, hogy megtalálják azokat a kiskapukat a szerződésben, amik lehetővé teszik, hogy a távozó szépségkirálynők elmondhassák a teljes igazságot arról, mi történt velük a Miss USA szervezetben.

Kibújt a szög a zsákból

Pár nappal a botrány kirobbanása után több amerikai újsághoz is eljutott Noelia Voigt hivatalos, nyolcoldalas lemondólevelének szövege, amiből kiderült, hogy ő is mérgezőnek tartotta a munkahelyi környezetet, „ami a legjobb esetben rossz menedzsment, a legrosszabb esetben pedig megfélemlítés és zaklatás” formájában mutatkozott meg, írja a New York Times.

A levélben a versenyigazgató kommunikációs hiányosságairól is ír, állítása szerint Laylah Rose-zal szinte sosem lehetett beszélni, vagy ha igen, akkor „gyakran rideg és szükségtelenül agresszív” volt.

Hihetetlenül dühítő, hogy miközben próbálom végezni a munkámat, folyamatosan fegyelmi intézkedéssel fenyegetnek, többek között azzal, hogy megvonják tőlem a fizetésemet, olyan dolgok miatt, amiket soha nem vitattak meg velem. Például, mikor egy nyilvánosságnak szánt poszttal semmi probléma nem volt, csak az, hogy az nem felelt meg a személyes preferenciáinak

idézi Voigtot az NBC News.

Ezt egyébként Claudia Engelhardt is megerősítette már, mikor arról beszélt, Rose hajlamos volt a szerződés egyes záradékaira hivatkozni, amikor nem tetszett neki valami, amit Voigt csinált, és nem egyszer fenyegette meg őt azzal, hogy amíg nem hozza helyre a hibát, addig visszatartják a bérét.

Chance Yeh / Getty Images for Supermodels Unlimited Laylah Rose a Miss USA stábtagjaival és az azóta lemondott szépségkirálynőkkel.

A volt Miss USA arról is beszámolt írásában, hogy múlt decemberben szexuális zaklatás áldozata volt, mikor egyedül maradt az autóban egy idősebb férfival, aki illetlen megjegyzéseket tett neki arról, hogy kapcsolatot szeretne vele létesíteni. Elmondása szerint, mikor Rose tudomást szerzett minderről, azt mondta neki:

Nem tudjuk megakadályozni, hogy emberek dolgokat mondjanak neked nyilvános szereplések alkalmával, ez sajnos része annak a szerepkörnek, amit közszereplőként betöltesz.

Voigt azzal is megvádolta Rose-t a levélben, hogy a háta mögött rossz hírét keltette szervezeten belül: azt a képet festette róla, hogy nehéz vele együtt dolgozni, nem érdekli őt a munkája, vicc tárgyává tette mentális egészségi problémáit, gúnyosan „mentálisan betegnek” nevezte, valamint azt mondta, „reméli, hogy egy baseball-labda arcon találja” egy meccsen, ahová meghívást kapott.

Mindezek hatására a visszavonulót fújó szépségkirálynő arról számolt be, hogy az állandó stressz miatt jelentősen romlott az egészségi állapota, „szívdobogást, egész testet átjáró remegést, étvágytalanságot, akaratlan fogyást, alváskiesést, hajhullást és egyebeket” tapasztal, illetve szorongásos zavart diagnosztizáltak nála, ami miatt gyógyszert kell szednie.

Folyamatosan feszült vagyok, és azon aggódom, hogy Laylah aznap mivel fog előállni, hogy zaklasson engem

– áll Noelia Voigt levelében.

Bár UmaSofia Srivastava lemondólevelét nem hozták nyilvánosságra, vannak jelei, hogy Laylah Rose őt sem kímélte. A New York Postnak nyilatkozó névtelen forrás szerint az igazgató olyan rosszul bánt az Amerika legszebb tinijének választott fiatallal, hogy a Srivastava-szülők nem engedték, hogy közvetlenül a lányukkal beszéljen.

Vándorló korona

Múlt héten megnevezték Noelia Voigt utódját: első udvarhölgye, Miss Hawaii, azaz Savannah Gankiewicz lépett a helyébe Miss USA-ként. Köszönőbeszédében elmondta, hogy nem volt könnyű döntés, hogy átvegye a koronát.

Mivel okleveles mentális egészségügyi elsősegélynyújtó vagyok, és elvégeztem egy képzést a zaklatás elleni öngyilkosság megelőzésében, megértem, milyen fontos előtérbe helyezni a jóllétünket, és kiállni az áldozatokért

magyarázta Gankiewicz, majd anélkül, hogy bármit mondott volna Voigtról, azzal folytatta, hogy eltökélt szándéka jó példával elöl járni és erőt adni a szépségverseny 2024-es indulóinak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Miss USA (@missusa) által megosztott bejegyzés


A Miss Teen USA New York-i ezüstérmese azonban nem élt a lehetőséggel, nem akart Srivastava nyomdokaiba lépni. Stephanie Skinner Instagram-posztjában azt írta: „A közelmúlt eseményeinek fényében úgy döntöttem, hogy visszautasítom a Miss Teen USA 2023 címet.”

Nem tudom pontosan, hogy Noelia és Uma min mehettek keresztül, ami lemondásra késztette őket, de mérhetetlen szeretetet és támogatást küldök nekik

– tette hozzá.

Fejétől bűzlik a hal

Bár Noelia Voigt és UmaSofia Srivastava (egyelőre) nem beszélhetnek az őket ért megpróbáltatásokról, szüleik kicsit szabadabban nyilatkozhattak a történtekről egy tévéműsorban.

Álmaik munkája rémálommá vált. Rosszul bántak velük, zaklatták, terrorizálták és sarokba szorították őket

állították a Good Morning America című műsorban, ahol felszólították Laylah Rose-t, hogy mondjon le a Miss USA vezérigazgatói posztjáról, és mindenkit figyelmeztettek, hogy maradjanak távol a szépségversenyektől.

Rose távozását követeli Thom Brodeur is, aki Voigtot készítette fel a tavalyi versenyre. Ő azt mondja, a két szépségkirálynő visszalépésén túl az is az elnök rossz munkastílusáról árulkodik, hogy egy éven belül háromszor cserélődött le a Miss USA felsővezetése. Szerinte mostanra

Rose bizonyította, hogy alkalmatlan a szervezet vezetésére, és annak ellenére, hogy az ellenkezőjét állítja magáról, „nem olyan nő, aki felemel más nőket”.

Laylah Rose eddig nem válaszolt nyilvánosan az ellene felhozott vádakra és kritikákra. Most annyi bizonyos, hogy ha minden terv szerint halad, akkor augusztus 1-jén megtartják a 42. Miss Teen USA szépségversenyt, augusztus 4-én pedig a 73. Miss USA-t. Hogy a cancel culture mennyire lesz erős az esetében, az egyelőre a jövő zenéje, mindenesetre ilyen súlyos vádakat általában nem szoktak kivizsgálás nélkül hagyni, gondoljunk csak Ellen DeGeneres vagy az énekesnő Lizzo hasonló jellegű ügyeire a múltból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik