Belföld

A macskaetetők nevét kérte a hatvani jegyző

Hivatali eljárások indítását és intézkedések megtételét helyezte kilátásba a hatvani önkormányzat jegyzői hivatala azokkal szemben, akik a kemény fagyok idején arra vetemedtek, hogy élelmet helyeztek ki az árva, utcai macskák számára.

A hivatal a város egyik társasházának közös képviselőjét arra is megkérte, szolgáltasson neveket, kik azok, akik a lakók közül etetik a kóbor állatokat.

A Hatvani Közös Önkormányzat levelét azt követően küldte ki tavaly december 16-án a jegyzői iroda vezetője, hogy a hivatal előzőleg maga is meggyőződött, mi folyik a Gódor Kálmán utcában. Az önkormányzat számára „a rendészeti osztály közterület-felügyelői által foganatosított ellenőrzés” erősítette meg:  valakik tényleg folyamatosan ételt visznek a macskáknak.

A levél miatt az árva állatok megmentésével és gyógyításával foglalkozó Macskaárvaház Alapítvány – némileg megkésve – a napokban kezdett tiltakozni. A szervezet szerint döbbenetes, hogy miközben az ország összefogott, hogy embereket, állatokat mentsenek meg a fagytól, a hatvani embereknek megtiltják az állatok etetését, ami ebben a helyzetben a túlélésüket jelentené. (December közepén a mostanihoz hasonló kemény mínuszok voltak éjszakánként.)

A kápolnai székhelyű szervezet azonnali jogsegélyt is felajánlott azoknak, akiket esetlegesen jogsérelem vagy büntetés ér tettükért, egyúttal felkérték a “besúgásra felszólított közös képviselőket” is, hogy

ne tegyenek eleget ennek a szégyenteljes intézkedésnek, hanem maradva az emberek és az emberiesség pártján, továbbra is segítsék elő, hogy ennek a gyilkos hidegnek ne legyen több áldozata.

A Macskaárvaház fellépése miatt Hatvanban nagy botrány kerekedett a levél körül. A kormányközelbe sodródott Medaiworks megyei lapja hosszú cikkben magyarázta az ügyet, azt állítva: nincs “macskajaj” a városban. A Heol.hu-n olvasható írás elismeri ugyan, hogy neveket kért a hivatal, mégis azt állítja, nem igaz, amit az állatvédők mondanak, hogy besúgásra szólították volna fel a közös képviselőket. A lap azt a részt persze nem idézi a jegyzőségi levélből, amelyben egyértelműsítették, hogy

eljárás megindításához kérik a renitens lakók neveit.

A hatvani polgármesteri hivatal a 24.hu kérdésére is szintén azt állította, félreértés volt az egész történet.

Érdeklődésünkre azt mondták, a városvezetésnek nem volt szándékában fellépni az állatvédők ellen. Megvizsgálták az ügyet és arra jutottak, csak egy helyi esetről volt szó. A környék lakói közül sokaknak nem tetszett, hogy egyes lakók etetik a kóbor állatokat, ezért bejelentést tettek a jegyzőnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik