Gazdaság

Csak egy használt ruhát akart eladni, 4,6 millió forintja bánta

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A jegybank mellett működő Pénzügyi Békéltető Testülethez (PBT) érkezett egyik panaszt ismerteti az Azénpénzem.hu – a panaszos 20 ezer forintért akart eladni egy használt ruhát, ám az ügyletből az lett, hogy megkopasztották, több mint 4,5 millió forintot emeltek le, utaltak el a számlájáról. Hogyan?

A magát vevőnek kiadó csaló azt mondta, ő fizeti a futár díját, és ezzel összefüggésben rávette az eladót, hogy egy mobilon küldött linkre kattintson. Aztán újabb kattintásokhoz vezette a csaló, kódok megadását kérték tőle, egy az eredetihez megtévesztésig hasonló álbanki oldalon. A panaszos nem kapcsolt, hogy nem kéne belemennie abba, amit kérnek tőle. Csak akkor eszmélt hogy valami nem stimmel, amikor látta, hogy 700 ezer forintot elutaltak a számlájáról. Próbálta menteni, ami még menthető – belépett a netbankjába, többször hívta a bankját, majd személyesen is bement. Összesen végül 4,6 millió forinttal kopasztotta meg a reménybeli eladót a csaló.

A PBT az elé került ügyben végül arra jutott, hogy a közel 7 perces hívás időtartama alatt a banknak, mint professzionális szervezetnek biztosítania kellett volna, hogy a kérelmező ügyintézőhöz jusson. Ezért úgy határoztak, hogy a 700 ezer forintos kárt a hölgynek viselnie kell, a két további tranzakcióban leemelt 3,9 millió forint azonban a bank kára. Azt vissza kell adniuk ügyfelüknek.

A testület egyetértett abban a bankkal, hogy a panaszosnak észlelnie kellett volna a vevői kérés és a művelet szokatlanságát. Életszerűtlen továbbá, hogy a futár, illetve futárdíj megerősítése érdekében az eladónak kell belépnie a saját ebankjába, különösen úgy, hogy a kérelmező semmilyen banki adatot nem adott meg az állítólagos vevőnek, aki így nem is tudott volna teljesíteni bármilyen fizetést. Azt is fel kellett volna ismernie, hogy sms-ben nem jelszóváltoztatási, hanem a mobilbankot aktiváló kódot kapott, amit le is írtak az üzenetben.

A pórul járt nő a PBT előtt hangsúlyozta, a vele történt csalástípusra nem hívták fel korábban a figyelmét, mindig azt hangoztatták, hogy telefonon ne adja ki a bankkártya adatait. Az ügyben egyébként tett rendőrségi feljelentést is.

Kapcsolódó
Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor nevében is bepróbálkozhatnak a banki csalók
Palvin Barbara és Pataky Attila nevét is felhasználják a hamis hirdetésekhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik