Gazdaság

Kellemetlen meglepetés érheti, ha mostanában esedékes az autója műszaki vizsgája

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu

Talán még emlékszünk, hogy Covid idején az autósoknak nem kellett műszaki vizsgára vinni autójukat, de 2022 nyarán ennek a mentességnek egy csapásra vége lett. Akkor autósok százezrei árasztották el egyszerre a hazai vizsgabázisokat, a rendszert behalt, az időpontok hetekkel előre elfogytak.

A műszaki vizsgákkal kapcsolatos előírások nem változtak, vagyis minden négy évnél idősebb autónál kétévente kötelező államilag ellenőriztetni az autója műszaki állapotát. Azaz annak az autónak, aminek 2022 nyarán újították meg utoljára a műszakiját, idén nyáron ismét fel kell keresnie a valamelyik vizsgabázist. Ez több százezer, vagy millió autót jelenthet a Totalcar szerint, mert hasonló mennyiségű vizsgáztatásra váró autóra kell számítani a vizsgaállomásokon, mint két évvel ezelőtt. Persze, vannak járművek, melyek az évek során lemorzsolódtak – összetörtek, külföldre adták őket stb. – de a magyar autópark az elmúlt két év alatt bővült is, így szignifikáns változás nem történhetett.

Leposa Zsolt, volt autóvizsgaállomás-tulajdonos felidézte a portálnak, hogy 2022 nyarán az addigi havi átlaghoz képest kétszer, vagy annál is több autót vizsgáztattak a harmadik kerületi vizsgabázison. Ezért úgy véli, aki eddig nem kapott észbe, az már elkésett. Ha még most foglal valaki időpontot, akkor lehet csak egy-két hét várakozási időre kell számítania, de a helyzet a június végére durván eszkalálódhat – borítékolta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik