Orban-Rahel-eskuvoje(1)(960x640).jpg (Orbán Ráhel esküvője)
Belföld

Tiborczék megfogták az isten lábát a százmilliós luxusingatlanokkal

Angel Marianna
Angel Marianna

újságíró. 2016. 11. 11. 11:14

Ennél jobb lóra nem is tehettek volna: az egyik legsikeresebb iparághoz sok pénz kell, de remekül megtérül, ráadásul adókezdevezményekkel lejt nekik a pálya.
Korábban a témában:

Tiborcz Istvánhoz, Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez, illetve üzlettársaihoz (és asztaltársaságához) köthető, rendkívül nagyértékű ingatlanvásárlásokról cikkezik a sajtó hetek óta.

De miért vásárolnak belvárosi luxuspalotát, felújítandó kastélyokat vagy olyan vidéki szállodákat, amelyeket az előző tulajdonos nem tudott termőre fordítani?A miniszterelnök vejéhez köthető üzleti vállalkozások említésekor a körülményes fogalmazás senkit se tévesszen meg: miután a Tiborcz Istvánnak és üzlettársainak százmilliókat fialó, uniós pénzekből fizetett közvilágítási projektekről lehullt a lepel, és már az EU is vizsgálatot indított a nemcsak drága, de kifejezetten silány munkák miatt, az üzletember kiszállt az Elios nevű ledes világítási technológiában utazó vállalkozásból.

Így annak gyanúja, hogy esetleg a közpénzek közelében üzletelne, fel sem merülhetett.

A közbeszerzésektől eltávolodva Orbán Ráhel férje az ingatlanbizniszben vethette meg a lábát. Az óvatos fogalmazásra az a magyarázat, hogy a 444.hu egy árulkodó, apró momentummal kapcsolta össze Tiborczot történetünk egyik főszereplőjével, a tavaly augusztusban bejegyzett BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt.-vel. Bár a részvénytársaság tulajdonosa papíron Dr. Tóth Judit és Dr. Szabó Loránd Aurél, a bejegyzéshez szükséges illetéket mégis Tiborcz István bankszámlájáról utalták át.

A BDPST az a cég, amely üzleti kapcsolatba került az FBI által körözött szaúdi olajmilliárdos Ghaith Pharaon üzleti érdekeltségeivel. Tiborcz tehát hiába hagyta ott a közpénzeket, nevét ismét sötét ügyek körül kezdték emlegetni.

Rövid összefoglaló, hogy mely nagy értékű ingatlanokat szerezték meg az üzletemberek érdekeltségei:

  • A BDPST leányvállalatán keresztül szerezte meg a bodajki Hochburg–Lamberg-kastélyt, ami egy év alatt a negyedik nagy ingatlanfogásuk volt, a Postabank korábbi József nádor téri székháza, a turai Schossberger-kastély és a Városligeti fasori Spitz-villa után. Az egykori Postabank épületét a szaúdi vállalkozó Pharaon-Kappa nevű Kft.-jének adták el.
  • Pharaon-vállalkozások birtokába került a miniszterelnök szomszédságában lévő, Cinege utcai ingatlan, a hőgyészi Apponyi-rezidencia és a seregélyesi Zichy– Hadik-kastély is. Az előző tulajdonosok mindkét vidéki ingatlant hotellé alakították át.

A hvg.hu értesülései szerint a seregélyesi kastélyt megvásárló Pharaon-Alpha Kft. levédette a Le Palais de Chasse nevet, amely magyarul nagyjából vadászkastélyt jelent. Ezt a nevet 2024 végéig csak a Pharaon-Alpha használhatja magyar szállodákra. Szakemberek megerősítették a lap érdeklődésére, hogy egyetlen szálloda kedvéért értelmetlen oltalom alá helyezni egy kifejezést. A vadászturizmus egyébként rendkívül jó befektetés: bár a vadászok viszonylag rövid ideig maradnak egy adott területen, és a vadászidények miatt csak bizonyos periódusokban lendül fel az üzlet, fajlagos költéseik magasak, a vadászat kevesek számára elérhető, költséges úri huncutság.

De nem csak ők látták meg a lehetőséget a vidéki turizmus területén. Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester érdekeltségébe először a Mátraházai Life Style Hotel került, majd ugyanezen cége, az Event-Immo Kft. vette meg az exkluzív egerszalóki Saliris Resortot is. Mészárosnak anyacégén keresztül étterme és szállodája is van Óbarokon, idén májusban pedig a hvg.hu írta meg, hogy Mészáros két vállalkozása Alcsúti Szálloda Project névén új céget alapított. A hotelt a Mosóháznak nevezett alcsúti műemléképület közelébe tervezik, a lap szerint akkor válik igazán értékessé, ha felújítják a Habsburg-kastélyt rejtő közeli arborétum épületeit.

Az arborétum és a Habsburg-kastély:

Szeptemberben hivatalosan Jászai Gellért cége vásárolta meg a Hunguest szállodalánc 14 szállodáját Leisztinger Tamás érdekeltségétől, Jászait a 444.hu Tiborcz Istvánhoz, a Heti Válasz viszont Mészáros Lőrinchez kötötte.

Mind a Pharaon-cégek, mind a Tiborczhoz köthető részvénytársaság és Mészáros Lőrinc érdekeltségei is aranytojást tojó tyúkba invesztáltak. A vidéki turizmus prosperál, a kastélybiznisznek a jövő évi adócsomag ad szárnyakat és az ő vitorlájukba fújja a szelet a munkahelyi juttatási rendszer is.

Idén májusban a Magyar Nemzet szúrta ki a 2017-es adócsomag tervezetében, hogy százmillió euró, azaz

több mint 31 milliárd forint összegig levonható lesz a műemléki épületek felújításának költsége a társaságiadó-alapból.

A javaslatot megszavazták, januártól tehát minden egyes kastélyrekonstrukcióban utazó vállalkozás óriási könnyítést kap.

Nem csak az adókedvezmény csábító

A turizmus nem olcsó műfaj, ezért nem könnyű beszállni, viszont az egyik legjobban jövedelmező iparág. A KSH szerdán arról számolt be, hogy idén szeptemberben 8,3 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma: a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,7, a belföldi vendégek által eltöltötteké 15,0 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Utóbbira magyarázat lehet, hogy a magyarok pénztárcája nem engedi meg a külföldi nyaralást, ráadásul viszonylag sokan kapnak munkáltatójuktól Széchenyi Pihenőkártyát, amelyet csak belföldön lehet felhasználni. Szeptemberben 2123 egység fogadott el pihenőkártyát, 1,1 milliárd forint értékben.

Niklai István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke októberben az M1-en arról beszélt, hogy az utóbbi években egyre többet utaznak a magyarok belföldön, a legnépszerűbb üdülőhelyek általában a wellness-, gyógy- és kastélyszállodák. A külföldiek pedig már szívesebben választják a vidéki szállásokat, mint a fővárosi hoteleket.

Orbán Ráhel turizmusszakértő, Tiborcz István szenvedélyes vadász

A miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel a svájci École Hoteliere Lausanne turisztikai magánegyetem Executive MBA (EMBA) mesterképzésén tanult, miután 2012-ben diplomát szerzett a a Budapesti Corvinus Egyetem turizmus-vendéglátás alapszakán. A svájci luxusiskola 12 hónapos programjában kifejezetten turisztikai vezetőket képeznek, ezért több mint 15 millió forintos tandíjat kell kifizetniük a hallgatóknak. Orbán Ráhel lánya megszületése előtt oktatott a Budapesti Corvinus Egyetem turizmus- és vendéglátás szakán. Tiborcz István szenvedélyes vadász, egy vadásztársaságba is belépett.

Még több fejlesztési pénz a láthatáron

A turizmus ráadásul a kormány egyik szívügye, az EU pedig több százmilliárdos keretet biztosít az ágazat fejlesztésére. Októberben Seszták Miklós fejlesztési miniszter nyújtotta be a nemzeti turizmusfejlesztésről szóló törvényjavaslatot.

Eszerint törvényi szintre emelnék a turisztikai fejlesztésekkel kapcsolatos törvényhozatalt, ezt Sallai Róbert Benedek LMP-s országgyűlési képviselő aggodalmat keltő államosító szemléletként értékelte. Az Országgyűlés üres padsorai előtt arról beszélt, hogy önmagában az kevés, ha a turizmusba áramló bevétel növekszik, hiszen – ahogyan korábban például az agráriumban is megfigyelhető volt – mit sem érnek a nagyobb összegek, ha ezek csak néhány kiválasztott zsebét gyarapítják.

A javaslat értelmében a hagyományos régiókat felváltaná a desztinációs szemlélet: turisztikai brandeket támogatnának, amely Sallai szerint oda vezetne, hogy egyes kiemelt települések, országrészek sok fejlesztési pénzhez jutnak, míg a többieket elzárják a fejlődés lehetőségétől. Mint mondta: a tervezet alapján néhányak kiváltságává válhat az idegenforgalmi fejlesztési forrásokhoz való hozzáférés. A parlamenti vitában a kormánypárt cáfolta, hogy a javaslat célja az államosítás lenne.

A TurizmusOnline arról kérdezte a turizmus néhány olyan képviselőjét, akik élő turistákkal dolgoznak és jól ismerik az ország idegenforgalmi kínálatát, hogy a javaslat megszövegezése előtt kikérték-e véleményüket, meghallgatták- e őket. A válaszok szerint

a szakmát nem kérdezték meg, egyeztetésre nem volt lehetőségük.

Egy forrásuk úgy fogalmazott: minden, amit a kormány tesz, csak látszat. A szakember szomorúnak nevezte, hogy a GDP-hez jelentősen hozzájáruló ágazat egészét szabályozó törvény helyett egy, az uniós forrásokból megvalósítandó állami beruházások rapid megépítéséhez asszisztáló, mindössze 13 oldalas javaslatot sikerült előterjeszteni. A szakmai portál kérdéseit elküldte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak, amely cikkük megjelenéséig nem reagált a megkeresésre.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.