Közélet

Orbán vejének ügyeit kergeti az EU csalás elleni irodája, ráadásul kiemelt figyelemmel

tiborcz-istvan(960x640).jpg (Array)
tiborcz-istvan(960x640).jpg (Array)

Már hónapok óta nyomoz az EU csalás elleni irodája az Elios Innovatív nevű cégnek gyanús módon adott pályázatok ügyében. Ez az a cég, amely a pályáztatás időszakának nagy részében Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a résztulajdona volt – számol be a Direkt36, amely azt is kiderítette, hogy nemcsak az OLAF, hanem az Európai Bizottság regionális bizottsága is vizsgálatot folytat az ügyben. Ha ennek során bebizonyosodik, hogy visszaélés történt, akkor várhatóan pénzben mérhető kár éri Magyarországot.

A portál szerint idén júniusra lett nyilvánvaló, hogy az Európai Unió erősen érdeklődik Orbán Viktor vejének ellentmondásos ügyei után. Ekkoriban jártak Budapesten az OLAF, az Európai Unió csalásellenes szervezetének nyomozói, akik azokról a gyanús körülmények között lebonyolított közbeszerzésekról érdeklődtek, amelyeket a pályázatok idején Tiborcz résztulajdonába tartozó Elios Innovatív Zrt. nyert el. Szintén ebben az időszakban indított vizsgálatot az Európai Bizottság illetékes főizgatósága a túlnyomórészt uniós forrásokból finanszírozott pályázatok ügyében. A vizsgálat célja nemcsak a felelősség megállapítása, hanem a jóvátétel is, így ha bebizonyosodik a tupisság, Magyarország uniós forrásoktól eshet el. Ráadásul az ügyben a magyar hatóságok is nyomozást folytatnak.

Kiemelt figyelem

Giovanni Kessler, az OLAF főigazgatója június 22-én látogatott Budapestre, hogy konkrét nyomozásokról tárgyaljon Polt Péter legfőbb ügyésszel. Hogy pontosan miről tárgyaltak, nem lehet tudni. A portál három, névtelenséget kérő brüsszeli forrása szerint téma volt a találkozón a közvilágítási projektek ügye is, de mindannyian csak közvetett módon szereztek tudomást a megbeszélés részleteiről. Kerrler egy uniós megbeszélésen arról beszélt: normális esetekben nem jellemző, hogy személyesen is tiszteletét teszi a vizsgálat alá vett országban. Ennek ellenére az utazás mellett döntött, mivel kiemelt ügyről van szó és Magyarországon sok ügyet visz az OLAF (nálunk már csak Románia áll rosszabbul.)

A teljes történetért kattintson ide.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik