Pénzügy

Orbán veje vett egy picike építőipari céget, ami hamarosan nagyra fog nőni

Tiborcz István, a miniszterelnök saját lábon álló veje ad a látszatra: másfél évvel ezelőtt eladta közbeszerzéseket nyerő cégeit, hogy a neve ne kerüljön összefüggésbe állami megbízásokkal. Most azonban tett egy apró lépést az ellenkező irányba, nemrég ugyanis bevásárolta magát egy állami tenderek sorát elnyerő cégcsoport, a WHB egyik vállalkozásába, a WHB Ingatlan Kft-be – írta a Direkt36.

A cég társasházak építésével és ingatlanok értékesítésével, eladásával foglalkozik. Tavaly nem voltak túl tevékenyek: az éves árbevétele mindössze 7,9 millió forint volt, amiből 2 millió forint nyereséget termelt. Az ezt megelőző négy évben 33 és 88 millió forint között volt az árbevétel, az egyedüli tulajdonos, Paár Attila egyszer vett ki a cégből 20 millió forint osztalékot.

Szakemberek

Tiborcz István új cége egy nagy cégcsoport, a WHB csoport tagja, amely sorra nyeri el a milliárdos közbeszerzéseket. A többségi tulajdonos itt is Paár Attila, rajta kívül még három magyar magánszemélynek van kisebb tulajdonrésze a cégcsoportban. Az alábbi munkákban vettek részt eddig:

Jelenleg 40 projektben vannak benne. Többek között ilyen állami megrendeléseket szereztek:

  • Paks 2. lakatosipari és épületenergetikai munkái
  • a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új oktatási épülete
  • Nemzeti Lovarda
  • soroksári IKEA cölöpözése
  • Győr-Gönyű kikötő fejlesztése
  • a győri Széchenyi István Egyetem épületei

De ők újítják fel a Ferenciek terén álló Matild-palotát, amit az V. kerületi önkormányzat még 2014-ben adott el török beruházóknak 2,6 milliárd forintért. De ők a kivitelezői a József nádor téri mélygarázsépítésnek is, ami a tér fáinak kivágásával került be tavasszal a hírekbe.

A téren álló volt Postabank-székházban luxusszállodát építenek, ez az épület idén tavasszal egy Tiborcz Istvánhoz köthető cégtől került az Orbán Viktor szomszédságában villát vásárló szaúdi mágnáshoz, Gaith Pharaonhoz köthető céghez.

Bónusz

Hab a tortán, hogy Tiborcz a korábbi érdekeltségeit annak a Paár Attilának adta el, akitől most megvette ezt a kisebb céget. Tulajdonképpen ez egy üzleti kör, és rendkívül érdekes  lesz végignézni, amint a kis cég “Tiborcz irányításával” egyre nagyobb és sikeresebb lesz a jövőben.

Ezúton is gratulálunk a miniszterelnök úr vejének, hogy rövid idő alatt hatalmasat ugrott a profittermelő képessége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik