Belföld

Iraki plázában árulják a magyar letelepedési kötvényt

Alig nyolcvan kilométerre az Iszlám Állam ostromlott fellegvárától.

Csütörtökön arról írtunk, hogy egy orosz nyelvű oldal szerint december 27-én lezárul a magyar letelepedési kötvényprogram, ennek ellenére teljes gőzzel reklámozzák külföldön a lehetőséget – tudósít a Magyar Nemzet.

A lap beszámolt arról, hogy az Iszlám Állam által elfoglalt Moszultól alig több, mint 80 kilométerre lévő, kurdok lakta Erbíl városának egyik plázájában néhány napja nyitott új irodát az egyik kötvényforgalmazással megbízott cég vagy partnere. Még Rogán Antal vezette az Országgyűlés gazdasági bizottságát, amikor az Arton Capital Kft.-t jelölték ki arra, hogy a térség állampolgárai számára letelepedési kötvényt értékesítsen.

A cég ügyvezetője, Balogh Radosztina azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy nem tud az erbíli iroda megnyitásáról, az ő megbízásából erre biztosan nem került sor, de sok ügynökkel dolgoznak együtt. Arról, hogy megszűnhet a letelepedési kötvényprogram, azt mondta, ő is csak annyit tud, amennyit a hírekben hall.

A lap közérdekűadat-igénylést kezdeményezett, hogy kiderüljön: mely országok hatóságai állítottak ki erkölcsi bizonyítványt a kötvényprogramban részt vevő külföldieknek. Kiderült, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak nincsenek erre vonatkozó adatai. Ugyanakkor korábban arról írtak, hogy egy jogerősen elítélt orosz állampolgár egy karib-tengeri sziget hatóságai által kiállított erkölcsi bizonyítvány alapján kaphatott letelepedési engedélyt Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik