Belföld

Lázár: Kádár János gyilkos, kollaboráns és hazaáruló volt

A félbehagyott rendszerváltást be kell fejezni, ’56-ot győzelemre kell vinni, nemcsak a jogszabályokban, az emlékezetben, szobrok állításával, hanem a fejekben és a lelkekben is – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton Szentesen.

Hatvan esztendeje tartozunk ezzel a pesti srácoknak és a szentesi hősöknek is – mondta Lázár János az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából állított emlékmű – Lantos Györgyi és Máté Hunor szobrászművészek alkotásának – avatásán. Hozzátette: itt az ideje, hogy törlesszük feléjük közös adósságunkat.

A politikus a rendszerváltásra utalva úgy fogalmazott, a szuverenitásunkért, a magyaroknak kijáró tiszteletért még mindig, harminc évvel az elmaradt forradalom után is harcolnunk kell. Mai eszükkel talán már sokan máshogy csinálnák ’89-et is: forradalmibban, megalkuvást nem ismerően, ’56-os módra – hangoztatta Lázár János.

A békés hétköznapokban egy nép csak ritkán kap kezébe forradalmi erőt, a politikai kétharmad azonban ilyen erő. Ha ezekben az években sem sikerül egyszer és mindenkorra leszámolni a Kádár-rendszerrel és helyébe tisztán, megalkuvást nem ismerve ’56 szellemi örökségét helyezni, akkor súlyos történelmi hibát követünk el – hangsúlyozta a miniszter.

A legsúlyosabb hazaárulás

A szabad Magyarországnak, amelyben nekünk élni adatott, ’56 hősei az alapító atyái és anyái. Nem lehet egyszerre megvallani őket azzal, hogy ma hálás szívvel emlékezünk rájuk és megtagadni azzal, hogy az internacionalizmus oltárán feláldozzuk a nemzeti érdek képviseletét, és lábhoz tett fegyverrel tűrjük a kádári nosztalgiát – közölte a politikus.

1989-90-ben sokan hitték, ’56 győzedelmeskedik azzal, hogy az utolsó orosz katona is elhagyja Magyarország területét, hogy végre megadjuk a végtisztességet a mártíroknak, és forradalom kései győzelme az, hogy a szabad Magyar Köztársaságot október 23-án kiáltjuk ki – mondta Lázár János.

De vajon beszélhetünk-e ’56 győzelméről akkor, amikor Kádár sok honfitársunk szerint még ma is az egyik legnagyobb államférfi, az egyik legnagyobb magyar politikus.

Ugyanaz a Kádár, aki az ’56 utáni megtorlásokat kitervelte és végrehajtotta. Pedig a szovjetek behívása, a negyvenéves katonai megszállás megszervezése a nemzeti históriánk talán legsúlyosabb hazaárulása volt – jelentette ki a politikus.

Kádár János gyilkos, kollaboráns és hazaáruló volt – szögezte le a miniszter, hozzátéve: ezt még mindig fájóan sok honfitársunk nem tudja.

Az ’56-osok mindenekelőtt szuverén Magyarországot akartak – mondta miniszter.

Magyarország a magyaroké, a sokszínű magyar népé

– így az ország jövőjéről szóló döntés joga is kizárólag a magyar nép, a magyar nemzet tagjait illeti meg. Ez az egyszerű, de bátor program volt az, amellyel ’56 magyarjai magukra vonták Moszkva haragját – közölte a politikus.

A hatvan évvel ezelőtti eseményeket – Lázár János megfogalmazása szerint – az kapcsolja össze a mai korral, hogy ugyanez a programja 2016 magyarjainak is. Elkeserítő és elgondolkodtató, hogy e program teljesüléséért még mindig küzdenünk kell. De különösen elkeserítő, hogy a magyar nemzeti szuverenitás programja még mindig kivívhatja valamely nagyhatalom haragját. Ráadásul egy olyan nagyhatalomét, amely elvileg nem az elnyomónk, hanem a szövetségesünk – mondta.

Hogy lehet az, hogy a magyar szuverenitás képviseletére ismét a nagyhatalmi morgás, meg a szankciók kilátásba helyezése a válasz? Igaz, most nem orosz tankok, hanem brüsszeli határozatok és eljárások formájában

– hangsúlyozta Lázár János.

(MTI)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik