Belföld

Orbán benyújtotta az Alaptörvény-módosítást

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 10. 10. 14:42

Ahogy Orbán ígérte, hétfőn, a szabadságáról ugyan, de tényleg a parlament elé került (.pdf) a népszavazás utáni, immár a hetedik alkotmánymódosítás. Ahogy Orbán írja, a kormány megtárgyalta és elfogadta a módosító szövegét, amit most a Ház elé terjeszt.

A Nemzeti Hitvallást azzal egészítenék ki, hogy

Vállaljuk, hogy a történeti alkotmányban gyökerező alkotmányos önazonosságunk védelmezése az állam alapvető kötelessége.

Az Alaptörvényben rögzítenék, hogy:

Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be.

Továbbá: idegen állampolgár – ide nem értve az Európai Gazdasági Térség országainak állampolgárait – Magyarország területén az Országgyűlés által megalkotott törvény szerinti eljárásban, a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelme alapján lehet.

Az EU-s szerződések és a tagállamok viszonya az alábbi résszel egészül ki:

parlament.hu

Orbán az indoklásban azt írta, 2015-ben példátlan mértékű népvándorlási hullám érte el Európát, az integráció pedig megoldhatatlan feladat elé állította Európát, a terrorveszély is növekedett. A módosító 3,3 millió ember nem szavazata miatt született, ami közjogi erővel ruházta fel az Országgyűlést.

parlament.hu

A módosítóról  Orbán azt mondta:

Szép szöveget alkottunk. Ez javára válik a magyar alkotmánynak és egyértelműen kifejezi az emberek akaratát.

A kormányfő korábban arról beszélt, minden parlamenti képviselő támogatására számít azon módosításhoz, amely egyértelműen kimondja, Magyarországra idegen népességet nem lehet betelepíteni.

Arról is beszélt, hogy a módosítás azt is tartalmazza: akkor szerezhet jogot valaki arra, hogy Magyarországon éljen, ha egyedi kérelmét a magyar parlament által meghatározott jogszabályi rendben elbírálták. Tehát nincsen sem csoportos, sem egyéni betelepítés.

*

A módosító elfogadásához Orbánnak kétharmadra van szüksége, ami nincs neki a Fidesz-KDNP részéről. Az MSZP korábban jelezte, nem vesznek részt a módosító megszavazásában, a DK mostantól kivonul a Parlamentből, a Jobbik pedig csak a saját módosító javaslatát szavazná meg.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.