Belföld

Orbánéktól több mint 70 milliót kap könyvére Rákay Philip

Rákay Kálmán (rákay philip, )
Rákay Kálmán (rákay philip, )
Az új tanévre már az iskolákban kell lenniük a tabudöntögető köteteknek.

Az Orbán Viktor által jegyzett határozat szerint a kormány pénzt ad „A Szabadság tér ’89 – a rendszerváltoztatás aktái” című könyvsorozat megvásárlásához. Így támogatja, hogy a kötetek eljussanak az iskolákba, könyvtárakba. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek ezért azonnal gondoskodnia kell arról, hogy az idei központi költségvetés terhére

„a) 66,8 millió forint forrásnak a Miniszterelnökség költségvetési fejezetében,
b) 4,5 millió forint forrásnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezetében”

rendelkezésre álljon erre a célra. Balog Zoltánnak is lesz dolga. Az emberi erőforrás miniszter augusztus végéig kapott időt a kormányfőtől arra, hogy a könyvsorozat eljusson az iskolákba, könyvtárakba.

A sorozat első kötete a tavalyi Könyvhétre jelent meg magánkiadásban. Az állami média műsorát feldolgozó könyv kapcsán akkor Rákay Philip műsorvezető, szerkesztő, kreatív producer az MTI-nek azt mondta, a műsor- és könyvsorozattal személyes közelségbe akarta hozni a történteket, mivel az ő generációjának hivatalosan senki sem mondta el, mi is történt valójában negyven éven át, majd 1989-90-ben, márpedig történelmi tabukat ledönteni izgalmas vállalkozás.

Van abban valami bizsergető, amikor végre a rózsaszín retró mázzal nyakon öntött nosztalgiázás, és a kádári, elkenegetős, relativizálós narratíva helyett őszintén merünk arról beszélni, kik, milyen megfontolásból, milyen irányba vitték az országot negyven éven keresztül. És azt sem árt tisztáznunk, kik voltak azok, akik végérvényesen nemet akartak mondani arra a világra. Egy olyan politikai rendszerre, hálózatra, amely persze nem adta egykönnyen magát, s rafinált eszközökkel próbálta átmenteni a menthetőt…

Rákay Philip tavaly márciusban otthagyta a köztévé vezetését (előbb az M1 és az M2 intendánsa, majd az MTV vezérigazgató-helyettese volt), de folytatta történelmi talkshow-ját.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik