Belföld

Fideszes korrupcióról mutatott be hangfelvételt az LMP

Hadházy Ákos szerint a pályázatokat már úgy írják ki, hogy megvannak a lebonyolító cégek.

Bűnszervezetben, a minisztériumok részvételével csalják el az uniós forrásokat az LMP szerint. A párt antikorrupciós szakszóvivője szerint a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma már a pályázatokat is úgy írják ki a 12 ezer milliárd forintnyi forrás nagy részének elosztására, hogy előre megvannak a lebonyolító cégek.

A bűnszervezet másik csápjaként Hadházy Ákos azokat a cégeket nevezte meg, melyek házalnak az önkormányzatoknál, szervezeteknél a projektekkel. Példaként említette az Öveges-programot vagy a korábban a miniszterelnök vejének tulajdonában lévő Elios részvételével zajló közvilágítási beruházásokat.

Hadházy egy hangfelvételt is bemutatott, melyen ismertetése szerint Ács Rezső szekszárdi polgármester és tanácsadója, Máté Péter korábbi fideszes képviselő beszélget. A felvétel még 2012-ben készült egy városi frakcióülésen, ahol akkor még fideszes képviselőként Hadházy is jelen volt.

A beszélgetés során, mint a politikus kifejtette, Ács Rezső „elmondja a bűnszervezet lényegét”: úgy osztják el az uniós támogatásokat, hogy megjelenik egy cég, azt mondja, mindent elintéz a papírmunkától a pályázat elnyeréséig, cserébe azt kéri, ő lehessen a kivitelező, ha pedig nem kell az ajánlat, megy a következő városba.

A felvételen szó esik egy szekszárdi óvodabővítési beruházásról is, melynek költsége mintegy 66 millió forint lett volna, de végül 130 millióért építtette meg az önkormányzat. Hadházy azt mondta: a hasonló ügyeket pártja hetente ismerteti a jövőben. Ahogy azt korábban mi is megírtuk: az ellenzéki párt Lázár János heti Kormányinfóinak mintájára „Korrupcióinfó”-tájékoztatókat fog tartani. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik