Belföld

Törvényesen licitálhatott Mészáros Lőrinc 300 hektárnál több földre

A minisztérium szerint nem írnak senki nevére a megengedettnél nagyobb területet, de jogszerűen bebiztosíthatják magukat.

Nem törvényellenes, ha Mészáros Lőrinc – vagy bármely más gazdálkodó – 300 hektárnál több földre licitál, derült ki a Földművelésügyi Minisztérium válaszából, amit a VS.hu-nak küldtek. A portál emlékeztet: az elmúlt hetek rejtélye volt, hogyan lehetséges, hogy a felcsúti polgármester 400 hektárnál is több földre licitált. Az egyik megoldási ötlet az volt, hogy Mészáros Lőrinc azonos nevű és lakcímű fia is részt vett az árverésen, de ez azóta sem igazolódott be.

Most a minisztérium arra hívta fel a figyelmet, hogy egy nyertes licit még nem garancia arra, hogy a licitáló ténylegesen meg is szerezte a földet, ugyanis a földforgalmi törvényben előírt kötelező 60 napos szerződés-kifüggesztési időszak alatt bármely elővásárlásra jogosult jelentkezhet és akár meg is előzheti az árverésen győztes vevőt. Így az árverésen résztvevők bebiztosíthatják magukat arra az esetre is, ha az elővásárlásra jogosultak bejelentkeznek.

A minisztérium azt állítja, hogy akkor sem szerezhet senki 300 hektárnál több földet, ha senki nem él az elővásárlási jogával, ugyanis a megengedettnél több földre senkinek nem jegyeznek be tulajdonjogot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik