Belföld

“Az utolsó krétáig mindenért könyörögni kell”

Fazekas-Gimnazium(210x140).jpg (Array)
Fazekas-Gimnazium(210x140).jpg (Array)

Hámori Veronika, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium nyugdíjba vonult igazgatónője szerint az ország legnívósabb iskoláját fojtogatja a rendszer - írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet hétfői száma közölt interjút Hámori Veronikával, aki 15 éven át vezette az intézményt. Az igazgatónő utódját még nem találták meg, így vezető nélkül indul a tanév az ország egyik legsikeresebb iskolájában. Székére ugyan hárman is pályáztak, de a jelentkezők közül senki nem nyerte el az államtitkárság támogatását, így a pályázatot meg kell ismételni. Az új vezető megtalálásáig Hámori Veronika helyettese irányítja majd az iskolát. Az újrapályáztatás akár 3 hónapig is tarthat, ha az új kört szeptemberben kiírják, a Fazekasnak leghamarabb decembertől lehet új igazgatója.

Hámori Veronika szerint a Klik-rendszerrel az az egyik nagy probléma, hogy lassan reagál. “Amikor például a nyugdíjkorhatárt elérő kollégák továbbfoglalkoztatását kérelmeztük, volt, hogy a nyáron beadott kérvényekre a következő év áprilisában jött válasz” – mondta el az interjúban, hozzátéve: az ilyen megoldások megnehezítik a tanév tervezését. A másik fő gond meglátása szerint a működtetés és a fenntartás kettőssége, “ami miatt folyamatos a labdázás, hogy kinek mit kell fizetni”. Mint mondja, semmilyen gazdasági önállóságuk nincsen, “az utolsó krétáig mindenért könyörögni kell”. Nehezményezi, hogy a Kliknél visszatérő probléma, hogy nincs pénz időben kifizetni az érettségivizsgáztatásért járó pluszjuttatásokat és hogy saját folyószámla híján az iskola tulajdonképpen szabálytalanul szed pénzt.

Az egykori intézményvezető szerint a központosítás túlszabályozással jár, ami “a szuverén értelmiségi attitűddel rendelkező pedagógusokat sérti, korlátozza, motivációjukat gyengíti”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik