Belföld

Egyre nagyobb gondot okoz a KLIK tartozása az önkormányzatoknak

Czunyine-menzazik(960x640).jpg (Array)
Czunyine-menzazik(960x640).jpg (Array)

Nemcsak a közműcégeknek tartozik a közoktatási intézményeket fenntartó intézet, de az önkormányzatoknak is – írja a 444.hu.

Az utóbbi hetekben kiderült, hogy az állami Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) óriási, milliárdos hátralékot halmozott fel. A 444.hu szerint nemcsak a közműcégeknek és beszállítóiknak tartoznak, hanem önkormányzatoknak is.

„Egy akkora településen, mint a miénk pár százezer forint is számít. Hogy tudnám én rávenni a KLIK-et, hogy kifizesse, amivel tartozik nekünk?” – mondta a portálnak egy dél-magyarországi kistelepülés vezetője, aki kérte, hogy ne írják le a nevét.

Július végén derült ki, hogy Somogy megyében több településen is elzárta a gázt az E.ON az iskolákban, mert a KLIK nem egyenlítette ki a számlát, amely azért gond, mert van olyan hely, ahol szociális konyha működik.

 
Czunyiné bezzeg tudott menzázni (Fotó: MTI) 

A KLIK szerint tartozásállományának mintegy felét a közüzemi tartozás jelentette. Azt ígérik, hogy „Augusztus hónapban az elmaradás teljes összege rendezésre kerül”.

A KLIK-et eredetilg azért hozták létre, mert az elképzelések szerint sokkal hatékonyabban tudnák megoldani a közoktatási intézmények fenntartását, üzemeltetését. A gyakorlat azonban egyelőre nem ezt mutatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik