Belföld

Eszméletlen tartozást halmozott fel a Klik

Iskola (Array)
Iskola (Array)

A gázszolgáltató folyamatosan tárgyal az iskolákat fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal, hogy megússzák a befizetetlen számlák miatti tömeges kikapcsolásokat.

Arról, hogy gáz van, több iskolában nincs gáz, már írtunk korábban. „Komoly probléma ez számunkra, ugyanis az intézményben működik a szociális konyha, ami a 62 helybélire és az óvodásoknak főz, emellett innen látják el Somogygeszti, Polány, Ecseny, Szentgáloskér, Somodor és Felsőmocsolád szociális étkeztetését is, közel kétszáz adag ételt főznek naponta” – mondta akkor Mernye polgármestere.

A VS most azt írja, a KLIK közműtartozása 4,6 milliárd forintra hízott, ráadásul esetenként több pénzt kér az iskolák fenntartására az önkormányzattól, mint amennyiért az megoldaná. A lap információi szerint nem az E.ON az egyetlen, több más szolgáltató is elkezdte a kikapcsolást, ami csak a nyári szünet miatt nem okoz komoly problémákat.

A GDF SUEZ csak annyit közölt: „a Klik-kel lezártuk a tárgyalásokat, megállapodás született, ennek konkrét tartalma bizalmas jellegű információ” és a Tigáz sem cáfolt, hogy egyeztetett az intézményfenntartóval. Az állami Főgáz azt írta, hogy „nem tervez kikapcsolni egyetlen Klik-es ügyfelet sem, folyamatos konzultációk folynak a jövőbeni együttműködéssel kapcsolatban”.

Annyi csak a biztos, hogy az egész országban vannak a Klik-nek elmaradásai és tartozásai, ami a pontos összeget illeti, az E.ON esetében korábban másfélmilliárdról szóltak a hírek, de a pontos számot adatvédelmi okokból a szolgáltatók nem akartak, a KLIK pedig még nem tudott mondani.

Az Államkincstár adataiból viszont az derül ki, hogy az adósság májusban 11,9 milliárd, júniusban 9,6 milliárd forint volt. A kincstár a lap kérdésére azt közölte, hogy ebből 4,6 milliárd a közüzemi tartozások összege, 2,3 milliárd 60 napon túli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik