Belföld

A volt Origo-vezér kerülhet az MTVA élére

Fideszes háttérember és Orbánhoz a végletekig hű főszerkesztő neve is felmerült, de a legtöbben Vaszily Miklóst tartják befutónak.

Közmédiás és kormánypárti források azt tartják legvalószínűbbnek, hogy Vaszily Miklós, az Origo vezére lehet az MTVA új vezetője – írja a Népszabadság.

Vaszily akkor volt az Origo vezérigazgatója, amikor kirúgták Sáling Gergőt, aki után több újságíró is elhagyta a portált. A főszerkesztő menesztésének hátterében politikai nyomás állhatott, ami miatt Pethő András volt főszerkesztő-helyettes panaszt is tett a tulajdonos Magyar Telekomnál.

Szabó László Zsolt, az állami médiavállalat eddigi vezérigazgatója hétfőn jelentette be, hogy augusztus 15-i hatállyal távozik posztjáról. Indokot nem jelölt meg, de korábban felmerült, hogy távozásra kényszerülhet, ha a tévécsatornák márciusi struktúraváltása után csökken a nézettség.

A lap úgy tudja, hogy Várhegyi Attila neve is felmerült, aki máig a Fidesz befolyásos embere. 2001-ben ugyanakkor elítélték különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt, amit még polgármesterként követett el. Várhegyi keze az Origo-botrányban is benne lehetett, Pethő panaszából az a kép rajzolódott ki, hogy a szerkesztőség felé a politikai elvárásokat a Várhegyihez kötődő cég közvetítette, Sálingot pedig azután rúgták ki, hogy ezeknek a kívánalmaknak ellenállt.

Az emlegetett jelöltek közt van még Liszkay Gábor is, aki egyértelműen bizonyította Orbánhoz való hűségét – korábban a Hír TV vezérigazgatója és a Magyar Nemzet főszerkesztője volt, majd miután Simicska Lajos szembefordult a miniszterelnökkel, távozott. Most a Napi Gazdaság tulajdonosa.

Az állami média működését ismerő forrásoktól a Népszabadság úgy tudja: a lemondás időzítése nem véletlen. Tavasszal, az M1 hírcsatorna elbukásakor Szabó László Zsolt nagyobb presztízsveszteséggel szállhatott volna ki, mint most, a sikeresnek mondható M4 sportcsatorna elindulása után, a közeljövőben azonban az évi 80 milliárdos állami költségvetés ellenére is anyagi gondokkal nézhet szembe az MTVA, mert az átstrukturált médiumok fenntartása rengeteg pénzt emészt fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik