Belföld

A volt Origo-vezér kerülhet az MTVA élére

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2015. 08. 12. 17:16

Fideszes háttérember és Orbánhoz a végletekig hű főszerkesztő neve is felmerült, de a legtöbben Vaszily Miklóst tartják befutónak.

Közmédiás és kormánypárti források azt tartják legvalószínűbbnek, hogy Vaszily Miklós, az Origo vezére lehet az MTVA új vezetője – írja a Népszabadság.

Vaszily akkor volt az Origo vezérigazgatója, amikor kirúgták Sáling Gergőt, aki után több újságíró is elhagyta a portált. A főszerkesztő menesztésének hátterében politikai nyomás állhatott, ami miatt Pethő András volt főszerkesztő-helyettes panaszt is tett a tulajdonos Magyar Telekomnál.

Szabó László Zsolt, az állami médiavállalat eddigi vezérigazgatója hétfőn jelentette be, hogy augusztus 15-i hatállyal távozik posztjáról. Indokot nem jelölt meg, de korábban felmerült, hogy távozásra kényszerülhet, ha a tévécsatornák márciusi struktúraváltása után csökken a nézettség.

A lap úgy tudja, hogy Várhegyi Attila neve is felmerült, aki máig a Fidesz befolyásos embere. 2001-ben ugyanakkor elítélték különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt, amit még polgármesterként követett el. Várhegyi keze az Origo-botrányban is benne lehetett, Pethő panaszából az a kép rajzolódott ki, hogy a szerkesztőség felé a politikai elvárásokat a Várhegyihez kötődő cég közvetítette, Sálingot pedig azután rúgták ki, hogy ezeknek a kívánalmaknak ellenállt.

Az emlegetett jelöltek közt van még Liszkay Gábor is, aki egyértelműen bizonyította Orbánhoz való hűségét – korábban a Hír TV vezérigazgatója és a Magyar Nemzet főszerkesztője volt, majd miután Simicska Lajos szembefordult a miniszterelnökkel, távozott. Most a Napi Gazdaság tulajdonosa.

Az állami média működését ismerő forrásoktól a Népszabadság úgy tudja: a lemondás időzítése nem véletlen. Tavasszal, az M1 hírcsatorna elbukásakor Szabó László Zsolt nagyobb presztízsveszteséggel szállhatott volna ki, mint most, a sikeresnek mondható M4 sportcsatorna elindulása után, a közeljövőben azonban az évi 80 milliárdos állami költségvetés ellenére is anyagi gondokkal nézhet szembe az MTVA, mert az átstrukturált médiumok fenntartása rengeteg pénzt emészt fel.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.