Belföld

Okosat próbált mondani a képviselő, nem sikerült

Posan-Laszlo(210x140).jpg (Array)
Posan-Laszlo(210x140).jpg (Array)

A kormánypárti politikusok szeretnek úgy beszélni az oktatásról és a tankönyvekről, hogy alapvető fogalmakkal sincsenek tisztában.

A közoktatási államtitkár után most egy fideszes képviselő próbált a tankönyvrendszer védelmébe kelni olyan kijelentéssel, amiből legfeljebb az derül ki, hogy szeretnek hozzáértés nélkül beszélni a tudományokról. Pósán László egészen pontosan ezt mondta: „A Nemzeti Alaptantervben rögzített kompetencia és tudáskör az viszont egy sztenderd, tehát nincs kétféle másodfokú egyenlet, meg nincs kétféle kovalens kötés. Csak, hogy világos konkrét dolgokról beszéljünk. Vannak tények, amelyek minden tankönyvben ugyanolyan tartalommal kell, hogy szerepeljenek” – idézi az ATV.hu. Természetesen ahogyan a másodfokú egyenletnek, úgy a kovalens kötésnek is több fajtája van.

Czunyiné Bertalan Judit hasonlóképpen tévedett egy hónapja, amikor azt mondta: „Tök boldogan élek úgy, hogy nem tudom a savak egymásra hatásának kémiai képleteit felírni. Viszont biztos, hogy nem maratom ki a tüdőmet a lúg és a sav összeöntésével. Ezt a kémia hatást kellene elmagyarázni egy 14 éves kislánynak, és nem a hatsoros kémiaképletet bemagoltatni velük.” Ugyanakkor a sav és a lúg valójában közömbösíti egymást, a kémiai reakcióknak pedig nem képleteik, hanem egyenleteik vannak.

Pósán egyébként korábban rasszista kiszólással hívta fel magára a figyelmet, amikor ezt a kérdést tette fel: „Örülne-e bárki annak, ha az iskolából hazatérő gyermekét a buszon körbeállja hat fekete-afrikai, fenyegető mozdulatokkal, hanghordozással?”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik