Belföld

Hűségriadó: találtunk egy adót, ami rosszabb, mint a köztévé

közmédia (Array)
közmédia (Array)

Irtó meleg van, vagyis csak lesz odakinn, ezt ígérik. Mit csinál ilyenkor az ember? Hát köztévét néz! Úgyis rém kevés nézőjük van, a mai nyolc órás ügyeletet végigtoltuk a köztévé aktuális nevű csatornájával, közben pedig a hőségen is rajta tartottuk a szemünket.

Végeztünk, hála az égnek. Nagyon úgy néz ki, hogy mindketten megyünk haza, hogy párhuzamosan nézzük az ATV-t és a Mezzot, miközben Klubrádiót hallgatva Népszavát olvasunk. Nagyon meleg van. 

A szavazás lezárásának pillanatában 5601 szavazat érkezett arra a kérdésre, hogy nézik-e önök, kedves olvasók, a köztévét. A válaszadók 85,04 százaléka nem nézte, a maradék pedig igen. Aki nem szavazott, az csak a Mezzot nézi. 

Mindjárt kettő. Most megy a Tessék című műsor, amiről már szóltunk korábban. Azt írják róla, ez egy eseményeket, személyiségeket bemutató műsor. John Lennon gitárjáról és Helen Mirrenről is esett már szó.

Negyed kettő van, az idő melegszik, mi fáradunk, Óbudán ördögszekereket sodor a szél, a köztévé pedig végtelen hurokba került. Már nem is emlékszem, mikor néztem föl utoljára úgy, hogy nem Sie Gábor hazaérkezése, egy római bevándorlós riport, vagy Barbi időjárásjelentése szól. Tóth kolléga rámszólt, hogy ne aludjak el, mert nem akar egyedül dolgozni. Nézzem a köztévét, az majd felébreszt. Zzzzzzzzzzzzzzz.

Sikerült viszont egy ehhez kapcsolódó cikket is írnunk: Itt lehet megtekinteni, mi az az 5 kérdés, amire az MTVA sajtóosztálya még nagyképűbben tudna válaszolni. 

Nem kapcsoltunk el, továbbra is kitartunk, de mivel semmi újat nem mondanak a déli híradóban, így inkább ebédeljenek. Közel 40 perce érdektelen a műsor, giga sportösszeállítást kapunk, ennyi az újdonság.

A vezető hír már nem Orbán és a bevándorlás, hanem a kánikula. A Zalakarosról jelentkező riporter azt mondja, meleg van, de a fürdőzőknek még nincs színük. Még. Debrecenben a Fő téren meg 37 fokot mutat a hőmérő.

Van, ami nem változik. Még mindig a jól bevált szólamok csendülnek föl délben.

Vasútvonalat adnak át Lepsény és Szántód-Köröshegy között, 32 km-t, 30 milliárd ment el a felújításra. Az m1 élőben kapcsolt, mi sem vagyunk gyurcsányabbak a Gyurcsánynál, nem hallgatjuk el a dolgot. Déli 12 előtt még ez a jó hír belefér. A köztévé természetesen a térség kormánypárti országgyűlési képviselőjét szólaltatja meg.

A Hír24 szelektíven gyűjti a hulladékot, ez csak azért érdekes, mert az m1 most futó műsora nem az. A napilapokat ebben a szimpatikus sárga zsákban halmozzuk és a Napi Gazdaságban megjelent bevándorlás-ellenes kormányinformáció vigyorgott vissza ránk.

#hír24 #szelektív #kormányinformáció

A photo posted by Richard Toth (@richi_toth) onJun 13, 2015 at 2:32am PDT

„Mikor volt utoljára klasszikus vízbefulladás a Velencei-tónál?” – a köztévé Gárdonynál bejelentkező riportere fél tizenkettőkor feltette a nap legerősebb kérdését egy rendőrnek. „Régen, köszönhető a felkészült kollégáknak.”

Közben egy kis időjárás: Budán fúj a szél, de süt a nap, Gárdonynál nem fúj a szél és süt a nap.

Akkor. Amikor. Most. Az első két szó a köztévé szlogenje, a harmadik a mostani műsor címe. Finnországba kapcsoltunk, tudják, ma finn-magyar focimeccs. A Duna adja majd. Tudták, hogy az m1-nek van olyan műsora, aminek az a címe, hogy “Tessék”? Pedig van.

Fesztiválozunk. Mármint az m1, mi nem. Szombathelyre kapcsoltak háromnegyed tizenegy körül, ahol jótékonysági pikniket rendeztek, a vakok csörgőlabda csapatának gyűjtenek. “Nyalakodjunk”, mondja a riporter és belenéznek a bográcsokba. Pörkölt vadhúsból, fantasztikus az íze, állítják. Elhisszük.

Abszolút lényegtelen információ, de a riporter szerint nem mellékes, hogy a fővédnök Hende Csaba miniszter. Szerintünk a lényeg inkább a jótékonyság itt.

“Zsolt vallásos, de ez nem mindig volt így. Máig emlékszik a napra, amikor a hite megerősödött.” – Egyetlen mondat a köztévéről. 

8 és fél perccel azután, hogy elkedzük az Echo tévét nézni, elkapcsoltunk az Echo tévéről. Nyugodtan ki merjük mondani, hogy a Bayer-Bogár-Boros vita rosszabb volt, mint a bevándorlós riport hatodik ismétlése. 

Egy U12-es focitornára kapcsolunk élőben, nyolc magyar csapat küzd a döntőbe jutásért, akadozik-szakadozik a kapcsolat, de a lényeget értjük. Hamarosan lesz amúgy közszolgálati sportcsatorna is, az m4, amíg nincs, addig az m1 az m4. Kemény döntést hozunk, átkapcsolunk az m3-ra, ha megtaláljuk.

Nem találtuk meg. Egy darabig most Bogár László, Bayer Zsolt és a korábban az M1-en látott Boros Imre vitáját nézzük hatalmi erőkről

Onnan tudjuk, hogy melyik adót nézzük, hogy minden egyes híradó vezető anyaga az, hogy a bevándorlás mekkora probléma, majd rögtön jön, hogy erről mit mondott Orbán. Súgunk: azt, hogy lezárhatják a déli határt.

A kultúra percei mennek tíz előtt, a Szegedi Szabadtéri Játékok, nem a POSZT. Ott botrány volt az aktuálpolitikai előadás miatt. Közben megtaláltuk a szerkesztőségi kincstári Magyar Krónikát, ha elmenne az adás, azt lapozgatjuk majd. Mellette a reggeli második kávém.


Hosszú percek óta egy törökországi szír menekülttáborról megy összeállítás, gondolom azért, hogy jól elrettentsék a magyar nézőket: “ilyet akartok itthon is?” Van valami ironikus abba, hogy eddig minden híradóblokk vezető anyaga az volt, hogy lezáratjuk Magyarország határait a megélhetési bevándorlók ellen, most pedig percek óta a török menekülttáborokban ragadtak szomorú sorsát láthatjuk. 

Kilenc óra, váltás a híradó műsorvezetői székében. De váltás a hírekben is, a hatos, a hetes és a nyolcas híreket tegnapi eseményekkel nyomta végig az m1, most jött pár viszonylag friss. Például az, hogy elfogták azt a szabóoktatót, aki segített két rabnak megszökni egy amerikai börtönből.

A Rúzs és selyem című trendmagazin megy épp, a magastalpú cipők most nagy divat, a lányok pedig szeretik a kiegészítőket. A hét összeállítása pedig a csíkos, matrózos.

Ígértük, hogy ez nem kizárólag m1 élőzés lesz, hanem kánikula is. Most még nincs annyira meleg, a fővárosban 24 fok körüli a hőmérséklet, de nem győzzük hangsúlyozni: folyadékbevitel. Leginkább víz. Az MTI közben azt írja, néhol késő este sem lesz 30 foknál hűvösebb. Az pedig nem hűvös.

8:50, a hírek egy percben összeállítás megy. Sokadjára. Bevándorlás, gazdasági növekedés, paksi kikötőfejlesztés, kánikula, csak ezek mennek.

Meg kell kérdeznünk:

 

Már fél kilencre fordulunk rá. Az országnak kell az olimpia, jelenti ki Kokó, aki Kovács István és akivel Nagy József kollégánk interjúzott is a minap. Az ökölvívó összezördült a Fidesszel, de úgy látszik, ez nem volt ok a kenyértörésre, most is vendég. Takarékos olimpiában gondolkodik. Az olimpia mellett “országot is építünk”, jelenti ki. A Fradi stadionjánál lesz ma egy olimpia-népszerűsítő program, erről beszél egyébként.

Nyolc óra után nem sokkal hatalmas brékinggel jelentkezik a köztelevízió. Bemutatták Sie Gábort, A Férfit, Akit Sikerült Hazahozni. Sie Gábor meg is szólakt a tévének, ő az a fiatal, akit a Gyere haza, fiatal-programmal hoztak el Londonból. Ezt a remek programot itt próbáltuk meg jobban elmagyarázni egy infografikával.

Szeitz Dániel, az MTVA Batmanje kevesebb, mint egy óra alatt átért a Sibrik Miklós útról a Krisztina körútra, most onnan jelentkezett be. Ne akarunk elhamarkodott kijelentéseket tenni, de úgy néz ki, hogy az ő munkája a rohangálásból áll. 

Fél nyolc után nyolc perccel már komolyabb hírekkel jelentkezik a közmédia. Hat százalékkal nőtt az ipari termelés. Ennek az adatnak az értelmezésében Boros Imre közgazdász segít a köztelevízió nézőinek. Boros munkásságáról talán azzal lehet megtudni a legtöbbet, ha rákeresünk a nevére a Google-ben, és megnézzük az első egyzillió találatot. 

Az időjárás tolerálható. Egyelőre. 

Fél nyolc előtt nem sokkal Rétvári Bence a vendég, jó korán kelt, de legalább a műsor után be tud vásárolni a hétvgére. Vasárnap úgysem tudna. Arról beszél, hogy anyagi támogatást kapnak a hadiözvegyek és hadiárvák.

A hét órai Hírek egy percben felvezetése erősre sikerült. Először Szeitz Dániel, az MTVA vidéki Till Attilának öltözött riportere jelentkezett be egy 5-6 perces élőzéssel a Sibrik Miklós utca felújításáról, majd az M1 erdélyi tudósítója készítettt egy tíz perc körüli interjút arról, hogy könyvfészkekkel népszerűsítik a szabadtéri olvasást Erdélyben. Nem állítjuk, hogy teljesen értjük, miért nézik inkább az emberek Kárász Róbertet reggelente, de valamennyire mégiscsak. 

A hétórás híradóban sikerült megszólaltatni egy külföldinek kinéző külföldit arról, hogy a menekültek menjenek vissza oda, ahonnan jöttek. Ugyanezt a riportot már leadták egyszer egy órája is, és úgy tűnik, egészen addig ismétlik majd, amíg a Fidesznek nem lesz megint kétharmada.  

Fél hét után vagyunk öt perccel, itt az első időjárás, egy ciklonnak köszönjük a kánikulát. Aki strandon van, figyeljen az UV-sugárzásra.

Ugye nem kell túlmagyarázni, miért hűségriadó? Hőségriadó van, mi meg hűségesek vagyunk az évi 80 milliárdból készülő közmédiához.

Élőbe kapcsolunk, itt a 6 órai hírek. Természetesen a bevándorlással kezdünk. „Bár itt a hétvége, ma sem maradnak téma nélkül, ha velünk tartanak” – köszönt a műsorvezető. 8 percet kapott vezető hírként a bevándorlás, aztán „nőtt az ipari termelés” és a gyere haza, fiatal program következik, Gábor hazajött. Ő az első.

„Ha szeretnék megtudni, mennyire lesz meleg, számíthatnak ránk.”

Annyira meleg van, hogy a nyolc hónapos csivava, Fahéj is az árnyékot keresi.

Hattól kezdünk elviekben, de csaltunk, már fél hat óta megy az m1, tegnap esti műsorokat ismételtek, például a Die Welt újságírójával arról beszélgettek, hogy miért támadják a németek a magyar kormányt. Elárulom, azért, mert nem tájékozódnak. De volt benn Tuzson Bence is, aki a bevándorlásról beszélt.

Hogy miért kényeztetjük magunkat az m1-el? Mert megírtuk korábban, hogy június első hetében az összes közszolgálati csatorna közönségaránya 15,5 százalékra mérséklődött, de ennél feltűnőbb szám, hogy a szintén közpénzből fenntartott M1-nél ez az arány 2,5 százalék. Az első héten még 332 ezren nézték az M1 híradóját, most már csak 116 ezren, szóval a tendencia egyértelmű. Teszünk ellene.

Ráadásul később feltettünk pár kérdést nekik, például azt, hogy mi a véleményük az egyre eső nézettségi mutatókról? Tudják-e, mi állhat a nézők elpártolása mögött? Értelmes választ nem kaptunk, úgyhogy tévézünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik