Belföld

Nyáron nincs hideg, csak télen – válaszolta az MTVA a nézettséges kérdésekre

mtva(2)(960x640).jpg (Array)
mtva(2)(960x640).jpg (Array)

A közpénzből fenntartott médiamamutnak feltettünk pár kérdést, de hát valahogy csak nem a válaszokat kaptuk meg. Mindegy, nyáron nincs hideg és punktum.

 

Elszabadult Gripenként zuhan az M1 Aktuális nevű közszolgálati hírcsatorna nézettsége, sajnos a közpénzből fenntartott bukást számadatok igazolják. Mint megírtuk, június első hetében az összes közszolgálati csatorna közönségaránya 15,5 százalékra mérséklődött, de ennél feltűnőbb szám, hogy a szintén közpénzből fenntartott M1-nél ez az arány 2,5 százalék. Az első héten még 332 ezren nézték az M1 híradóját, most már csak 116 ezren, szóval a tendencia egyértelmű. De most jön a lényeg.

Írtunk a közpénzből fenntartott MTVA-nak, hogy mi a véleményük az egész helyzetről, az alábbi öt kérdést tettük föl:

  1. Mi a véleményük az egyre eső nézettségi mutatókról? Tudják-e, mi állhat a nézők elpártolása mögött?
  2. Terveznek-e valamiféle megújulást, változtatást a műsorstruktúrában, témákban, hogy több nézőt érjenek el?
  3. Állhat-e a háttérben Önök szerint a kormány és a kormánypárt hónapokon át eső, mostanság stagnáló népszerűsége?
  4. Mi a véleményük a konkurens hírműsorok jobb nézettségi adatairól, miért tudják mindezt elérni?
  5. Várhatóak-e személyi változások az objektíve nézve is rossz nézettségi adatok miatt?

A közpénzből fenntartott MTVA válasz gyanánt a Híradó.hu oldal vitriolos blogjára, a Skoff Elzára irányított minket azzal, hogy ott megtaláljuk a válaszokat. Nem így történt.

Az “Almát a körtével – már megint” című írás nagyjából arról szól, hogy a megújult M1-en egész nap hírek mennek, így nem lehet összehasonlítani puszta számokkal más csatornák híradóival, ráadásul ez közszolgálat, itt nem a nézettség az első. “Átrendeződtek a műsorok, a fél nyolcas híradó pedig már nem az abszolút csúcsot jelenti, hiszen az M1 egész nap híradással foglalkozik. Egész nap. Nemcsak fél nyolckor vagy délben” – írja a közpénzből fenntartott blog. A tél-nyár magyarázatnál jobb pedig már nem lesz ma:

“És mintha ez meg sem történt volna, mintha az egész struktúra változatlanul működne, úgy érkeznek a kritikák, bírálatok, mintha azt kérnék számon a nyáron, hogy miért nincs olyan hideg, mint télen. Hiszen ez is egy évszak, meg az is, korábban meg hideg volt, akkor most mi van. Ez is csak egy híradó, meg az is.”

A cikk maradék része kioktatás arról, hogy a nézők száma a közmédia csatornáin nem csökkent (de), hogy a közpénzből fenntartott MTVA-t az ilyen cikkek előtt kéne megkeresni (néha ugye válaszolnak is a kérdésekre) és hogy felkészületlenek és tájékozatlanok az újságírók, mert azt ők nem feltételezik (Isten őrizz), hogy “a kérdezőket esetleg a rozsszándék vezérelné” (sic!). 

Az évszakokról pedig egy klasszikus jutott eszünkbe:

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik