Belföld

Irodalomtörténeti szöveg a magyarérettségin

Erettsegi(1)(210x140).jpg (érettségi, vizsga, )
Erettsegi(1)(210x140).jpg (érettségi, vizsga, )

Elsőként a magyar nyelv és irodalom jön. Grendel Lajos irodalomtörténeti munkájának bevezetőjét kapták a középszinten érettségizők szövegértési feladatként.

A magyar nyelv és irodalom valamint a magyar mint idegen nyelv írásbelikkel kezdődnek ma az idei érettségik.

A köznevelési államtitkárság szerint magyar nyelv és irodalom tárgyból középszinten 1 174 helyszínen 77 975 vizsgázó, emelt szinten 50 helyszínen 1 904 vizsgázó tesz érettségit.

A mai forgatókönyv

A magyar nyelv és irodalom tárgy középszintű írásbelije 240 perces. A vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk, a szövegértési feladatlap esetében 60 perc, a szövegalkotási feladatlap esetében pedig 180 perc áll a rendelkezésükre.

A diákok először a szövegértési feladatlapot oldják meg, és csak ennek az összegyűjtése után kezdhetik meg a szövegalkotási feladatlap kitöltését. A vizsgázók a szövegértési feladatlapon belül a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatják. Az Eduline értesülései szerint a szövegértési vizsgarészben idén Grendel Lajos irodalomtörténeti munkájának bevezetőjét kapták a középszinten érettségizők. Az írás 2010-ben jelent meg. Összesen 12 kérdésre kellett válaszolniuk a diákoknak, többek között azt is ki kellett fejteniük, mi a szerző álláspontja az irodalom és a történelem viszonyával kapcsolatban.

Névjegy: Grendel Lajos

Szlovákiai magyar író, kritikus, egyetemi tanár. Grendel Lajos 1948- április 6-án született Léván. A Komensky Egyetemen matematikát és fizikát tanult, 1963-ban iratkozott be a pozsonyi intézmény magyar-angol szakára. 1970 óta publikál a Pozsonyi Irodalmi Szemlében. 1992-1996 között a Kalligram Kiadó és az azonos című folyóirat főszerkesztője volt. 1998-tól a Magyar Írók Szövetségének elnökségi tagja. 1998–ban a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagja lett. 2012 óta a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

1990-ben József Attila-díjat kapott, 1999-ben Kossuth-díjjal ismerték el.

A szövegértési feladat szövege általában egy esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete. A feladatok megoldása általában a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés.

Szövegértés: nem egyértelmű kérdések is a feladatlapra kerültek?

Az eduline által megkérdezett szaktanár szerint nincsenek könnyű helyzetben a középszinten érettségizők. A pedagógus szerint a szöveg túl részletes, sok információt tartalmaz, a hozzá tartozó kérdések pedig nem mindig egyértelműek.
A 11-es feladat például okozhat fejtörést, hiszen a “nyelvhasználati jellemzőkhöz” azt lehet írni, hogy köznyelvi, irodalomtudományi szövegekben nem megszokott a stílus. Emlékeztetnek: tavaly a netes nyelvről kaptak szöveget a vizsgázók, az valószínűleg közelebb állt hozzájuk.

A szövegalkotási feladatlap esetében a vizsgázó három eltérő típusú, műfajú és témájú szövegalkotási feladatból választ egyet. A diák által választott feladat megoldásának elvárható terjedelme 500-1500 szó. Az idei szövegalkotási feladatokról részletesen itt írtunk.

Emelt szintű vizsga: nehezebb feladatok, nagyobb szabadság

A magyar nyelv és irodalom tárgy emelt szintű írásbeli vizsgája 240 perces. Az írásbeli nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból tevődik össze. A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják.

A nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz kapcsolódik. A nyelvi, illetve irodalmi műveltséget vizsgáló kérdések aránya hozzávetőlegesen 40-60 százalék.

Magyar mint idegen nyelvből középszinten 55 helyszínen 113 diák tesz érettségit, ebből csak középszinten lehet vizsgázni. Az írásbeli négy elkülönülő részből áll: a diákok az “Olvasott szöveg értése”, a “Nyelvhelyesség”, a “Hallott szöveg értése” és az “Íráskészség” feladatsorait oldják meg. A középszintű írásbeli teljes időtartama 180 perc.
A feladatok megoldásának értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik