Belföld

Pukkal telt a levegő

21.01 Közvetítést adunk a tűzijátékról

Pukk, piros, pukk, fehér, pukk, zöld. Pukk, pukk, kék, kétszer, pukk, csillámló, pukk, fátyolos, pukk, pukk, pukk, pukk, pukk… Áh. Adja a M1.

Jojcakát.

 

20.33 Nem babra megy

Szűk fél óra még a tűzijátékig. Míg az időjáráson szorongunk, flamózzunk bele a délutánba: ételstand a Magyar Ízek Utcája elnevezésű rendezvényen.

 

19.49 Lesz tűzijáték!

“A jelenlegi előrejelzések szerint a kilövés idején várható időjárás sem a biztonságos lebonyolítást, sem a látvány értékét nem fogja érdemben befolyásolni.” Ezt mondja a Honvédelmi Minisztérium, s ugyan ki kételkedne több tízezer fegyveres urának bölcsességében.

 

19.43 Mozgóképben fogadná be a ma történéseit?

Akkor direkt önnek szól híradónk 4 perc 44 másodperces mozija. (Őszintén szólva, azt a három négyest látva a tévés szerkesztőnk diverziós szándékára gyanakszunk, ezért rögzítsük: ez itt a Hír24.)

 

19.34 Gésák várják a nagy durranást

Tobzódik az eklektika.

Lánchíd, pesti hídfő.

Fotó: Benyó

 

19.11 A magyar nép nem fél a vihartól

Bár zorkó az időjárás, kiszámíthatatlanabb, mint egy tusványosi médiamunkások közé keveredő kialvatlan Havasi Bertalan, és hát 2006 augusztus huszadikán történt, ami történt, honfitársaink mégsem félnek az ítéletidőtől: a rakpart lassan megtelik, a tuti helyek már két órával a tűzijáték előtt foglaltak. A perecárusok kitelepültek, biztos, ami zicher, a húsz mentőpont közelébe. Mindezt híradós tejtestvérünk jelenti portálbátyusnak.

A Roosevel… ööö Széchenyi téren kis időre összekeveredett a pukkanós-villogós cirkuszra áhítozók tömege a szentjobberekkel, némi identitáseklektikát indukálva.

Buda irányából a kortárs király, Deák Bill Gyula hangja szól. “Koppány! Koppány!” versus Szent Jobb-körmenet – azért ezen is volna fogás, de e jeles napon ments isten a blaszfémiától.

 

18.39 Méteres Phlogosam riogatja a virágzó Debrecent

“Virágkocsi-kiállítás és folklórfesztivál zajlik a debreceni Nagyerdei Stadion rendezvényterén.

De nézzük csak alaposabban a hagyományoktól rugalmasan elszakadó virágkocsitervezők alkotásait! Alul mit tetszenek látni? Embernagyságú popsikenőcsöt tojt a zúzagörcsös gólya? Kettőt is?

 

17.54 Na, ki emlékszik, mióta van ismét Szent Jobb körmenetünk?

A választ 10.44-es posztunkig görgetve lelik meg igényes olvasóink.

 

17.41 Orbán, Áder, Tarlós, Rogán, Semjén és a kúriás Darák is megjelent a a Szent István-napi misén

Ahol Erdő Péter bíboros az igazság és a szeretet értékeiről, a megbocsátás és az újrakezdés kegyelméről beszélt.

Kérdéseink a következők. Ki szeret kit? Ki bocsát meg kinek? És leginkább: ki kezd újra és micsodát?

 

16.19 Tényleg itt az új kenyér

Megmutatjuk. Középen Fazekas miniszter (bajuszban), a helyszín Szolnok, a kenyér a Kárpát-medencéé, és reméljük, vízálló. A kép mondanivalójából pedig mit sem von le (sőt), hogy úgy néz ki, mint egy Monty Python-montázs.


Fotó: MTI

 

15.44 :(


Fotó: MTI

 

15.22 DK: Gyász és dörgölőző Orbán 

Gyurcsányék pártja szerint Szent István kijelölte ugyan az utat a magyarok számára (a nyugat, tehát Európa), most viszont “öröm helyett gyászünnep” van: az alapok ismét repedeznek, az ország vezetése megint utat tévesztett, a magát kereszténynek valló miniszterelnök nyíltan a kelet antidemokratikus rendszereihez “dörgölőzik”, rombolva ezzel Európa egységét.

 

13.44 Még több turul! Végre!

Feszültségben telt az elmúlt két óra. Semmi baj, csak a sűrű történések közepette képtelenek voltunk összehozni a turulkoszorúzós galériát Torgyánnal és Giczyvel, márpedig szavakkal leírhatatlan. (Azért megpróbáltuk azt is.) Most itt van, tessék végigpörgetni!

.

 

13.33 Rés? Vagy nem?

Atyánszky György is privát közlésre méltatja lapunkat: „Most kell tenni valamit. Most van rés. Vagy nem?”

 

13.23 Dal, sör

„Azt muzsikáld ki abból az egészből, amit mondtam, hogy nemzeti megbékélés!… Egyébként vezetsz? Csak mert szívesen hoznék egy sört.”

Giczy György szólít meg minket. Az életben most beszélünk először.

 

13.21 B. Ferenc és B. Gordon

“Bólogató Ferencek és Gordonok országa voltunk 2010-ig, de ennek vége, Európa és a világ egy karakán országot kell hogy elfogadjon a jövőben.” Lázár János vásárhelyi szavait citáltuk.

 

13.18 Mázsa

Volt a fővárosban kenyérosztás is. E sikéres magas labdát Erőss Gábor, az Együtt-PM VIII. kerületi polgármesterjelöltje ütötte le a Blaha Lujza téri aluljáróban. Kétszázszor, félkilós porciókban.

 

13.06 Szent István maga cáfol

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke Kiskunfélegyházán mondta a következőt: „Szent István király uralkodását némi politikai célzattal gyakran állítják be úgy, hogy Európához való közeledése azért volt sikeres, mert gyökeresen szakított a magyar hagyományokkal. Ez hazugság, ezeket a sanda célú állításokat maga Szent István cáfolja meg.”

 

12.52 Tunk, thanks

Míg tunkol az ópusztaszeri közönség, elevenítsük fel, mi fontosság történt az ünnepen a fővárosban.

A Sándor-palotában Áder János kitüntette Kertész Imrét és Rubik Ernőt. „Nemzetünk nevében köszönöm, amit öntől tanulhattunk. Megtisztelő olyan nemzethez tartozni, amelyben ön alkot” – egyebek mellett ezt mondta Kertésznek a köztársasági elnökünk, s hisszük, őszintén szólt.

Orbán is gratulált irodalmi Nobel-díjasunknak, szájáról ezt olvasta le kolleginánk: “Erőt, egészséget!”

 

12.39 Pöri

Politikai partinak pöri a vége – Torgyán most sem cáfolja ezt az örökigazságot. Nincs zónaadag.

 

12.29 Mi a jeled?

Míg az elnök menti a hazát, a háttérben ovisok kézműveskednek, festenek, rizsből, babból terményképet ragasztanak. Na, ennek van értelme.

Egyik lányka elárulja, az oviban mi a jele a legjobb barátnőjének: tévékészülék.

 

12.16 A kisgazdáknak jár a hatalom

Még az Orbán-Torgyán-barátság szép napjaiban paktumot kötött a két pártelnök, arról, hogy ha győznek, kettejük közül a nagyobbik adja a miniszterelnököt, a kisebbik pedig a köztársasági elnököt. Torgyán József most e szerződés tiszteletben tartására szólítja fel a kormányfőt.

És: aláírásgyűjtési akciót indít arra, hogy “a Legfőbb Ügyészség indítványozza, hogy a bíróság ítélettel rendelje el a Független Kisgazdapárt törvényes működésének helyreállítását”.

Ezt is emésztjük.

Kenyérszentelés, cipószelés a vége.

 

12.12 Csipsz

Burgonyaszirmot ropogtató öltönyösre bukkanunk a derék hallgatóságban. A polínyencek kedvéért  írjuk ide, hogy a napszemüveges úr Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere, a mellette álló korpulens férfiú pedig Atyánszky György – mindketten a régi kisgazdafrakcióból lehetnek ismerősök.

 

12.06 Koronahurc

Újfent idézünk Torgyántól: „Ismét hurcoljuk körbe az országban a Szent Koronát!”

 

12.03 Orbán szerződjön Szűz Máriával!

„Felkérem, egyenesen felszólítom Magyarország országgyűlését, kormányát és államfőjét, személy szerint dr. Áder Jánost, dr. Orbán Viktort és dr. Kövér Lászlót, hogy haladéktalanul újítsák, erősítsék meg közjogi keretek között Magyarországnak és az összmagyarságnak a Boldogságos Szűzanya oltalmába, tulajdonába helyezésének 1038-ban bekövetkezett tényét.”

2014-et írunk.

Torgyánt idéztük.

 

11.53 Szent Ország

„Honfitársaim, magyarok! Mivel állva hallgatják a beszédemet, rövidítve mondom el”, ám a neten fönt lesz az egész. Torgyán nyitja így szónoklatát.

 

„A nemzet jövőjét alapvetően befolyásoló” bejelentéseket ígér, de előtte még elárulja: “Nemcsak a koronánk szent, hanem a hazánk is.”

 

11.39 Nini, Giczy

Visszaballag a csapat a sátortetőhöz. OSB-pulpitus érkezik, mikrofon kerül rá, a díszlet a szokásos: Biblia, bor, trikoloros cipó. Giczy Györgyé, a KDNP-t a szakadásakor, 1997-ben vezető expártelnöké a nyitóbeszéd. (Emlékszik még rá valaki?) „Bort, búzát, békességet” kíván, s Torgyánt köszönti, mondván, ő az, aki képes feltámasztani a kisgazdapártot, „és fel is fogja támasztani” (éljenzés).

 

11.18 Togyán turullal

Központi Turul-szobrot koszorúz Torgyán doktor, „a tisztelet és az emlékezés jegyében”, közben egy nemzetőr egyenruhás úr előadja Ópusztaszer című epikus terjedelmű és hangvételű saját versét. Ki nem látta, bánhatja.

Balra Torgyán J., jobbra Giczy Gy..

 

11.09 Ugróiskola visz a központi sátorhoz

Ahol ugye a feltámasztás folyamata indul rögvest. Fotóban sajnos lemaradunk arról, ahogy egy hatvanas asszony kipróbálja a díszkőre krétázott métát: szimpla, dupla, szimpla, dupla, szimpla, fóóóórdul.

 

11.06 Jöjj el, Mózes!

Na de laktozitás ide, lumbágó oda, cukorbaj amoda, az elnök úr becsületére legyen mondva: ideért Ópusztaszerre. Míg koszorúzni készülődik, elárulja, magánkiadásban jött ki legutóbbi könyve, “mert sok mindent felfedeztem, amit a rabbik sem vettek észre, például kimutatok valamit Mózes születéstörténetéről”.

 

11.01 Írástól lumbágó – majd a Marika kimasszírozza

„Tejérzékeny vagyok! Kijön belőlem, ha iszom!” – ez az első mondat, amit hallunk a sátortető alatt a tucatnyi ősz kisgazda között kvaterkázó Torgyán Józseftől. A második meg az, hogy „meghalok az édességért, cukorbeteg vagyok”. És még egy életvidám szöveg: „Bocsáss meg, kérlek, hogy nem állok fel, de a lumbágóm, ugye, írtam a könyvemet fürdőnadrágban, és megfázott a derekam.” Utóbbira mondén kisgazdakedevesség a válasz: „Majd a Marika megmasszírozza!”

 

10.59 Újbóli feltámasztás folyamata

Ha valaki nem emlékezne: a Független Kisgazda, Földmunkás és Polgári Párt egykori feje, Torgyán doktor még a télen zokon vette, hogy egy bizonyos Hegedűs Péter állt az FKGP élére, és a „Péter üzeni: ismét erősek vagyunk” óriásplakáttal árasztotta el az országot. Hogy felháborodását tettbe fordítsa, ígérte, kiseprűzi Hegedűst.

Kérdeztük, hogyan képzeli mindezt. A válasz: „Erre természetesen megvan az elképzelt forgatókönyvem. Egyelőre csupán annyit árulhatok el, hogy 2014. augusztus huszadikán délelőtt tizenegy órára az Ópusztaszeri Nemzeti Parkba összehívom a Független Kisgazdapárt ország- és országos gyűlését, hogy elindítsam a Független Kisgazdapárt újbóli feltámasztásának folyamatát.”

Szóval ezért vagyunk itt. Látni az újbóli feltámasztás folyamatának elindítását.

 

10.51 Ugorjon a teraszról a nem létező medencémbe

Megérkeztünk Ópusztaszerre!

Igaz, tolhatnánk Budán, a Magyar Ízek Utcájában a sült kolbászt, haraphatnánk a töki pompos fantázianéven futó kenyérlángost, esetleg műanyagkanalazhatnánk marhapörit, de ma mi inkább ide hajtattunk. Egyrészt mert itt kalandosabb, másrészt mert megígértük ezt a magyar közélet állócsillagának, a férfinek, aki a flaszterről és a budai zöldövezetből is kisgazda: Torgyán Józsefnek. Még februárban interjúztunk, a dolgozat, őt idézve, a következő címet viselte: Ugorjon a teraszról a nem létező medencémbe.

Jelzett kamikaze akrobatamutatványt természetesen a róla úgymond rágalmakat terjesztő ellenségeinek ajánlotta az elnök úr.

 

10.44 Érjünk már a végire!

Vegyünk nagy levegőt, s húzzuk egészen napjainkig a történelmi ívet – hogy aztán ráfordulhassunk végre Ópusztaszerre, hiszen autónk lassan begördül e pompás emlékhelyre, s tekintetünkkel végre felkutathatjuk doktor Torgyánt.

Nos, 1860-ban ismét ünnepelhettük a nagy napot, s rögtön országos nemzeti tüntetést is fabrikáltunk belőle. A csitulást az 1867-es kiegyezés hozta, mi több, Ferenc József császár 1891-ben munkaszüneti nappá nyilvánította augusztus huszadikát. A két világháború között az állami és egyházi tartalom összekeveredett, trianonozással turbózódott. A nemzeti ünnep státusz 1945-ben megszűnt, de az egyház kapott két év laufot, így 1947-ben még nyilvánosan örvendezhetett a jeles dátumnak.

A kommunisták az új kenyér ünnepének keresztelték (direkt volt) augusztus huszadikát, majd az új alkotmány hatályba lépését, mint a szocialista állam alapítását is 1949. augusztus huszadikára időzítették, sőt a következő évtől a Népköztársaság ünnepe is lett aug. 20.; fogjuk ezt fel a szocialista humor (cinizmus) mérsékelten szellemes megnyilvánulásának.

A rendszerváltozással, 1989-ben természetesen visszatért a régi körítés: Szent Jobb-körmenetnek örvendhettünk; 1991-ben pedig a nemzeti ünnepek – március 15., augusztus 20., október 23. – közül Szent István napját emelte a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepe rangjára az Országgyűlés.

 

10.36 Labancina, köszönjük!

Na de nem lennénk kurucok sokadíziglen, ha annyiban hagytuk volna a benedeki impertinenciát. Sőt mi oly’ rafkósan vagyunk kurucok, hogy egy labanc, mi több, labancina, konkrétan Mária Terézia percegte vissza az ünnepek sorába a Szent István-napot. Kisztihand. Eztán közel egy évszázadon át nem volt semmi baj, ám az 1848-as szabadságharc leverése után hosszú pauza jött szentistvánilag, hiszen első keresztény királyunk a független magyar állam szimbóluma volt, az meg ugye antagonisztikusban állt a korabeli Monarchikus Együttműködés Rendszerével (MER).

 

10.21 Orbán egy Szent István? Szívattak, s szívatnak ma is

Nem meglepő, hogy már évszádokkal ezelőtt is velünk kekeckedett a beste nyugat, kaptuk a sallerokat, a tockosokat meg az oborcókat. Hát mi történt 1771-ben?! XIV. Benedek pápa csökkentette az egyházi ünnepek számát, s naná, hogy a Szent István-nap maradt ki a sorból. Vessük ezt össze azzal, hogy pár hete kortárs miniszterelnökünk lekerült az Oxford dicsőségfaláról. Na, vajon mi állhat ismét a háttérben? Egy brancs ezek. Kapiskálják?

 

10.11 Még egy dátum. Ne má’!

Igen, barátkozzunk meg augusztus tizenhatodikával is. Mert: miután XI. Ince pápa 1686-ban szentté nyilvánította Istvánt, azon nyomban elrendelte, hogy Buda vára töröktől való visszafoglalásának évfordulóin (08.16) a komplett katolikus világ emlékezzen meg dicső királyunkról.

 

10.04 Igazából nem is augusztus 20., hanem 15.

Ugyanis uralkodása idején I. István király augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé, ekkorra hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénynapot. Élete végén e napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, mi több, 1038-ban ő maga is ezen a napon halt meg. aztán jött Szent László, és öt nappal odébb tolta az ünnepet, mondván: 1083. augusztus huszadikán emeltette oltárra I. István relikviáit a székesfehérvári Bazilikában.

 

10.01 Új kenyér, régi alkotmány, Szent Jobb

Augusztus huszadika van, ünnepeljük Szent Istvánt, az új kenyeret, ja, és a régi alkotmányt.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Lájkolj minket!

Akciós ajánlatok

Crocs
Rendelj most!
Foglalja le külföldi nyaralását!
Akár 50% kedvezménnyel!
ÜZLETI TIPPEK

Trükkös bérfizetés – Adócsaló cégeket leplezett le a NAV, az adómentes utalványokkal ügyeskedtek.

»

+ Még több Üzleti Tipp


 

Megtartják a tűzijátékot

A jelenlegi előrejelzések szerint a kilövés idején várható időjárás sem a biztonságos lebonyolítást, sem a látvány értékét nem fogja érdemben befolyásolni.

Olvasói sztorik