Nagyvilág

Körözött exállamfőt fogadna be Orbán?

Miheil Szaakasvili volt grúz elnök magánlátogatáson járt a magyar miniszterelnöknél. A HVG.hu egyik kormányzati forrása szerint megalapozott a feltevés, hogy politikai menedékjog megadásáról is tárgyalhattak.

A Miniszterelnökség a portál megkeresésére azt közölte, hogy régi személyes jó kapcsolatuk miatt magánlátogatást tett Orbánnál a volt grúz államfő. Még július 30-án jött egy napra, a magyar kormányfő meghívására.

Szaakasvili ellen hazájában letartóztatási parancsot adtak ki, hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolják, miután a grúz hatóságok lerohantak és bezártak egy kormányt bíráló tévécsatornát, valamit 2007-ben elrendelte egy tüntetés erőszakos feloszlatását. Az exelnök azonban azt mondta korábban, hogy nem akar senkitől sem menedéket kérni.

Azt, hogy Orbánnal találkozott, a Miniszterelnökség nem verte nagydobra, a HVG.hu fideszes forrása szerint viszont szóba kerülhetett a menedék megadása. Ezt külföldi diplomáciai források is megerősítették a portálnak. Felröppent az is, hogy Szaakasvili volt védelmi minisztere, Zurab Adeisvili már kapott is menedékjogot Magyarországon, sőt Áder János tanácsadójaként dolgozik, de ezt nem erősítették meg teljes bizonyossággal. A Tbiliszi Fejlesztési Alap vezetője, Giorgi Sabanadze, akit sikkasztással vádolnak, szintén kaphatott nálunk letelepedési lehetőséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik