Belföld

Eltemették a BKV-t

Demonstrációt tartott szerdán Budapesten a vállalat egyik buszos szakszervezete, mert nem ért egyet a buszvonalak kiszervezésével és a munkakörülményekkel.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) mintegy 50 tagja a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Rumbach Sebestyén utcai székháza előtt demonstrált. A résztvevők egy koporsót hoztak magukkal, amelyen az volt olvasható: “1968-2014? Ne hagyjuk, hogy így történjen!”

Nemes Gábor, a szakszervezet elnöke az MTI-nek a demonstráció előtt azt mondta, követelik az új buszüzemeltetési modell felülvizsgálatát, amelyben legfeljebb 66 százalékig alvállalkozók végeznék a BKV helyett a buszos közösségi közlekedést. Nemes Gábor szerint a külső szolgáltatók drágábban végzik el ezt a munkát. Hozzátette: a BKK-nak garantálnia kellene, hogy a BKV-tól elbocsátott dolgozókat a külsős szolgáltató átvegye.

Emellett az elsőajtós felszállási rendszer és a jegyárusítás problémája is szerepel abban a petícióban, amelyet Vitézy Dávidnak, a BKK vezérigazgatójának írtak. Úgy látják, a dolgozók számára nem megfelelőek a körülmények az elsőajtós felszállási rend és a jegyárusítás fenntartásához, és ennek jogi háttere sem megoldott.

A szakszervezeti vezető úgy látja: ha nem változik a helyzet, akkor a BKV megszűnhet. Azt kérdezte: ha a BKK a külső szolgáltatóknak oda tudja adni a megfelelő mennyiségű pénzt a drágább szolgáltatásért, akkor ezt a BKV-nak miért nem tudja átutalni?

A demonstráció után a buszkiszervezéssel, elsőajtós felszállásai rendszerrel, dolgozók átvételével és a jegyárusítással kapcsolatos követelésekről szóló petíciót Nemes Gábor átadta a BKK képviselőjének. A résztvevők a Király utcán keresztül a kiskörútra vonultak, ahol koporsót egy kabrió Ikarus buszra tették, majd a Blaha Lujza térre mentek, ahol befejeződött a demonstráció.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik