Belföld

Már nem sokáig tombol nálunk Xaver

szelvihar(1)(210x140)(1).jpg (szélvihar)
szelvihar(1)(210x140)(1).jpg (szélvihar)

Orkán erejű szélvihar sem kizárt, ráadásul havazásra is számítani kell.  A szupervihar hidegfrontja vasárnapra csitul le.

Az ország nagy részén jelenleg is citromsárga, vagyis elsőfokú riasztás van érvényben. Így továbbra is többfelé lehetnek az óránkénti 70 kilométeres erősséget meghaladó széllökések. A Dunántúl északi, északkeleti részén és Pest megyében 90 kilométeresnél is erősebb lehet a szél.

Győr-Moson-Sopron, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok megyére, valamint Budapestre másodfokú figyelmeztetés érvényes. Ezeken a területeken 90 kilométeresnél is erősebb lehet a szél.

Mint ahogy arról beszámoltunk, pénteken mintegy nyolcvan, az erős szél miatt bekövetkezett kárhoz riasztották országszerte a tűzoltókat.  Szombatron az M1-es autópályán kamionok akadtak el, és el kellett terelni a forgalmat, a főváros VIII. kerületében pedig leszakadt a villamos felsővezetéke a rádőlt fától.

Az Európán végigsöprő Xaver nevű viharciklon hidegfrontja pénteken érte el a hazánkat.

Csitul Xaver

Szombat késő délutántól fokozatosan mérséklődik a légmozgás – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Az Időkép arra figyelmeztet, hogy addig is akár 100-120 kilométer per órás, orkán erejű szélvihar sem kizárt. Ráadásul északnyugat felől intenzív hózáporok érték el Győr, Komárom és Tatabánya környékét.

És ami a hőmérsékletet illeti: délután 0 és 5 fok között alakul majd, de a szeles időben ezt jóval hidegebbnek érezhetjük. Vasárnapra jelentősen mérséklődik a légmozgás. Délelőtt lesz több, délután kevesebb felhő az égen. Kialakulhat kisebb havazás, havas eső is, napközben 1-6 fok várható. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a hétvégén mínusz 4, mínusz 5 fok körül lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik