Nagyvilág

Xaver letarolta fél Európát

xaver (xaver)
xaver (xaver)

Több emberéletet követelt a szupervihar. Skóciában kamiont borított a szél, amely 229 kilométer per órával fújt. A légiközlekedés megbénult. Magyarországon riasztás van érvényben.

Az évtized vihara Grönland felől érkezett és Skóciát sújtotta keményen. Egy váratlan széllökés pédául simán felborította egy kamiont, amelynek sofőrje szörnyethalt, de olyan is volt, aki kidőlt fa alá szorult. A széllökések elérték az óránként 229 kilométeres sebességet. Több tízezer embert kellett evakuálni és több ezer háztartás maradt áram nélkül. Norfolk egyes részeit özönvízszerű eső árasztotta el.

Fennakadás volt a vasúti és légi közlekedésben Amszterdamban, Brüsszelben, valamint Koppenhágában. Az orkán nem kímélte Németországot sem. Hamburg belvárosának egy része víz alá került és a 160 kilométeres szél három vihardagályt tolt a városra.

Xaver miután letartolta Németországot, kelet felé fordult. Lengyelország északi részén 4 ember életét követelte, Ausztriában csak kisebb károkat okozott.

Idehaza a Meteorológiai Szolgálat több északi-észak-nyugati megyében és Budapesten másodfokúra emelte a vihar miatti riasztást. Eddig nyolcvanszor riasztották a tűzoltókat országszerte: kidőlt fákhoz, elsodort tetőkhöz, megsérült autókhoz szálltak ki.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik