Belföld

Rengeteg dolguk van a tűzoltóknak a vihar miatt

tuzoltok(960x640)(1).jpg (tűzoltó, )
tuzoltok(960x640)(1).jpg (tűzoltó, )

Mintegy nyolcvan, az erős szél miatt bekövetkezett kárhoz riasztották országszerte a tűzoltókat pénteken.

Hajdu Márton elmondta, hogy a hívások mintegy fele Budapestről érkezett, de Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest megyében is sok dolguk akadt a tűzoltóknak.

Reklámtáblákat bontott a szél

A szél általában fákat csavart ki és háztetőket rongált meg, ám senki nem sérült meg. Az erős szél miatt Budapesten több mint negyven esethez riasztották pénteken délutánig a tűzoltókat. Fák dőltek ki, tetőket, személygépkocsikat rongált meg az óránként 85-90 kilométeres sebességű széllökések nyomán lehulló törmelék – mondta Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.


Fotó: MTI/Mohai Balázs

Több nagyméretű reklámtábla rögzítését megbontották a viharos széllökések az M3-as autópálya fővároshoz közeli szakaszán péntek délután – közölte Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

A katasztrófavédelem arra figyelmeztet mindenkit, hogy zárja be az ablakokat, és engedje le a redőnyöket, mert a kitört ablakok, a lehulló üvegszilánkok súlyos sérüléseket okozhatnak.

A Xaver hátában vagyunk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre másodfokú riasztást adott ki az erős szél miatt a főváros területére. Szombatra virradóra csupán átmenetileg veszít erejéből a szél, majd késő délutántól mérséklődik fokozatosan a légmozgás.

Az Időkép szerint a Xaver nevű viharciklon hidegfrontja pénteken éri el a hazánkat, és északnyugaton akár 100-120 kilométer per órás lökéseket is hozhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint szombat estig a Kárpát-medence időjárását a Xaver ciklon hátoldali áramlási rendszere alakítja. A nagy légnyomáskülönbség miatt viharos szélre számíthatunk.

A hidegfront felhőzetével az éjszakai órákban éri el hazánkat, főként az ország északi felén okozhat többfelé csapadékot, mely vegyesen lehet havas eső, kisebb havazás, de eleinte akár ónos eső, fagyott eső is hullhat. Megmaradó hótakaró kialakulására azonban nem számíthatunk, legfeljebb a hegyekben hullhat néhány centiméter.

Európa több északi repülőtéren is fennakadásokat okoz a Xaver orkán, Koppenhága légikikötőjét lezárták, Hamburgban péntek délután fél egyig több mint 40 induló járatot töröltek, Stockholmban és Amszterdamban sem indult el több járat este.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik