Belföld

Akik csak gombot nyomni járnak a Parlamentbe, több tízmilliós fizetésért

szavazás (szavaz, voks, urna, választás, )
szavazás (szavaz, voks, urna, választás, )

A jelenleg aktív, közel 400 képviselőből 30 nem vagy alig szólalt fel a parlamentben. Ők azok, akik szinte csak szavazni járnak be, de fizetésük ugyanúgy milliós lehet. Van, aki ebben a ciklusban már 50 millió forintot zsebelt be.

Hamarosan választások lesznek, ilyenkor minden képviselő munkája mérlegre kerül. A Hír24 most azokat a politikusokat gyűjtötte össze, akik a parlamenti felszólalásokat illetően egyáltalán nem jeleskedtek, az elmúlt 3,5 fél évben kevesebb mint tízszer beszéltek.

Lapunk 30 ilyen képviselőt talált, ők kivétel nélkül a kétharmados Fidesz-frakció tagjai. Az ellenzékiek közül épphogy nem került fel a listára Oláh Lajos, a DK képviselője, aki tízszer szólalt fel, és képviselőként majdnem havi egymillió forintot keres.

A lista a cikk végén olvasható!

Kubatov Gábor és Meggyes Tamás is néma maradt

A Parlamentben a választások óta eltelt 42 hónapban egyáltalán nem beszélt Kubatov Gábor, a Fidesz országos pártigazgatója. Amellett, hogy Kubatov nem szólalt fel, az önálló törvényjavaslatok benyújtásában sem jeleskedett, egyetlen ilyet nyújtot be. A pártigazgató képviselői munkájáért havi 630 ezer forintot kap, ami annyit jelent, hogy ebben a ciklusban összesen 26 millió forintot keresett.

Alig 3 másodpercet beszélt Meggyes Tamás, Esztergom egykori fideszes polgármestere, akinek nemrégiben függesztették fel a mentelmi jogát, mert az ügyészég jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolja. Meggyes Tamás a választások óta eltelt 42 hónapban két dolgot mondott a parlamentben:

  1. “Igen.”
  2. “Nem.”

Összehasonlításként: Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője 220 alkalommal, Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője pedig 117-szer szólalt fel. Meggyes Tamás parlamenti munkájáért havi 800 ezer forintot kap, így ő ebben a ciklusban már 33 millió forintot keresett.

Rajtuk kívül egyébként még két teljesen “néma” képviselőt találtunk, Bíró Márkot és Molnár Ágnest. Mindketten fideszesek, és egyikük sem szólalt fel 2010 óta. Bíró Márk képviselőként havi 920 ezer forintot kap (ami eddig összesen 38 millió forint), Molnár Ágnes pedig havi 600 ezer forintot (ami pedig összesen 25 millió forintot jelent).

20 percet beszélt, 50 millió forintot keresett

Duplaannyi pénznek, 50 millió forintnak örülhetett a szintén nem túl bőbeszédű Örvendi László, aki összesen hatszor szólalt fel, 20 percre.

A listára felkerült még a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Borkai Zsolt, aki szintén hatszor beszélt (25 percet). Ő képviselőként havi 600 ezer forintot keres. Ugyancsak a hatosok táborát erősíti (15 perccel) a Magyar Dinnyeszövetség elnöke, Simonka György, aki képviselői munkájáért havi 1 millió forintot kap, így ő eddig már 42 millió forintot vihetett haza.

Egyáltalán nem tartozik a beszédesek közé Farkas Flórián, aki havi 750 ezres fizetésért dolgozik a Parlamentben, ahol az elmúlt 3,5 évben összesen ötször szólalt fel (35 percet).

Gyurcsány a legcsendesebb pártelnök, Puch se beszél sokat

Az ellenzékiek közül nem jeleskedett a Jobbikos Murányi Levente, 16 felszólalásával ő van a Jobbik-lista végén. Murányi képviselőként havi 1 millió forintot keres. A függetlenek közül a legkevesebb felszólalást a vak komondoros Balogh József hozta össze, ő 17-szer beszélt, és ebben a ciklusban már 36 millió forintot vihetett haza.

Az MSZP-nél az utolsó helyre az egykori pártpénztárnok, Puch László került a maga 22 felszólalásával. Puch László havi 1 milliós fizetést kap parlamenti munkájáért. Az LMP és a PM tagjai között nem találtunk olyat, aki feltűnően kevésszer szólalt volna fel. Érdekesség, de a pártelnökök közül a legcsendesebb Gyurcsány Ferenc lett, aki a parlamentben csak húszszor beszélt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik