Pénzügy

Fidesz: mindenkinek jár az ingyen készpénz

forint (forint)
forint (forint)

Elvileg pluszköltség nélkül kellene, hogy hozzájussunk a fizetésünkhöz. Az egészhez, nem csak havi 150 ezer forintnyihoz. És nem csak úgy, ha regisztrálgatunk. De legalább a kormánypárt kiküszöbölte a csorbát: a mínuszos számlák sem maradnak ki a pénzügyi rezsicsökkentésből.

Az ingyenes készpénzfelvételhez decembertől regisztrálhatna a bankoknál az, aki havi 150 ezer forintnyit díjmentesen szeretne felvenni. Ami macera, de úgy tűnik, meg kell lennie.

Úgy volt, hogy akinek mínuszban van a számlája (folyószámlahitel mellett), az ezentúl sem vehetne fel készpénzt díjmentesen, vagyis kimaradna a jóból. De mégsem így lesz.

Ha nincs számlánk

Akinek mínuszban van…

A szocialistáknak az a véleményük, hogy az úgynevezett pénzügyi rezsicsökkentésre pusztán azért van szükség, mert az Orbán-kormány az igazságtalan, egykulcsos adórendszerével évi 550 milliárd forintot a gazdagok zsebében hagy, és a kieső költségvetési bevételeket padlássöprés-szerűen kivetett extraadókkal szedi be. Így vezették be a telefonadót, a sárgacsekkadót vagy a banki tranzakciós adót. A baj az, hogy ezeket a szolgáltatók áthárítják az emberekre.

A szocialisták szerint ezért éppen ideje volt, hogy a kormány megoldást kínáljon. Azt azonban nehezményezték, hogy a Fidesz csak annak tenné ingyenessé a készpénzfelvételt, akinek egy fillér tartozás sincs a bankszámláján. Szerintük ezzel megint többet hagytak volna a gazdagoknál, akinek pedig nincs semmi pénz a bankszámláján, sőt az egyenlege mínuszban van, az annyit is ért volna. Csakhogy közben a Fidesz kiküszöbölte ezt a csorbát.

Borítékolva?

Mindenkinek joga van az ingyenes készpénzfelvételhez

A költségvetési bizottság ma beadott, Rogán Antal előterjesztő által támogatott módosító indítványa világossá teszi, hogy mindenkinek joga van az ingyenes készpénzfelvételhez. A bankoknak azok számára is biztosítaniuk kell az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét, akik negatív számlaegyenleggel rendelkeznek, minimum a munkabér erejéig.

Ennek oka, hogy csak az írható elő fogyasztói alapjogként, hogy mindenki díjmentesen juthasson hozzá a munkabéréhez a nettó átlagjövedelem mértékéig, azaz havi százötvenezer forintig. Egyetlen pénzintézet sem kötelezhető azonban arra, hogy folyószámlahitelt ingyenesen folyósítson. Magyarul mindenki számára biztosított a fizetése ingyenes felvétele készpénzben, százötvenezer forintos határig – közölte a Fidesz-frakció szerdán.

Egy másik módosító javaslat szerint a forintban történő készpénzkifizetésnél és a Magyarországon elhelyezett bankautomatás pénzfelvétel esetén sem számolhatnak majd fel költséget a pénzintézetek.

Javasolják azt is, hogy a fogyasztók személyesen a banknál tegyék meg – december 1-je és jövő január 20-a között – írásos nyilatkozatukat arról, melyik fizetési számlájuk esetében kérik biztosítani az ingyenes készpénzfelvételt. A testület indoklása szerint ez minimalizálja annak lehetőségét, hogy az ügyfelek hibásan kitöltött nyilatkozatokat küldjenek a bankoknak.

Ön szerint mi lenne a jó megoldás?

Valóban, mindenkinek joga lenne

Igen ám, de a Munka törvénykönyve meg előírja, hogy a fizetés felvétele nem okozhat pluszköltséget a dolgozónak. Senkinek. Sem 150 ezer forint alatt, sem felett. A többség azonban ma számlára kapja a pénzét, s ha nincs ingyenes készpénzfelvételi lehetőség a számlacsomagjához, akkor nem jut hozzá díjmentesen készpénzben a fizetéséhez. Ezen a helyzeten szépítene a kormánypárt által pénzügyi rezsicsökkentésnek hívott javaslat.

Persze felmerülhetne az is, mi lenne, ha regisztrálgatás helyett visszaállnánk a készpénzes fizetésre? Az óriási terhet jelentene a cégeknek. De nemcsak nekik, hanem az egész gazdaságnak is. Mert a készpénz használata rendkívül drága. Mindnyájunknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik