Pénzügy
forint (forint, )

Fidesz: mindenkinek jár az ingyen készpénz

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2013. 10. 30. 17:42

Elvileg pluszköltség nélkül kellene, hogy hozzájussunk a fizetésünkhöz. Az egészhez, nem csak havi 150 ezer forintnyihoz. És nem csak úgy, ha regisztrálgatunk. De legalább a kormánypárt kiküszöbölte a csorbát: a mínuszos számlák sem maradnak ki a pénzügyi rezsicsökkentésből.

Az ingyenes készpénzfelvételhez decembertől regisztrálhatna a bankoknál az, aki havi 150 ezer forintnyit díjmentesen szeretne felvenni. Ami macera, de úgy tűnik, meg kell lennie.

Úgy volt, hogy akinek mínuszban van a számlája (folyószámlahitel mellett), az ezentúl sem vehetne fel készpénzt díjmentesen, vagyis kimaradna a jóból. De mégsem így lesz.

Ha nincs számlánk

Akinek mínuszban van…

A szocialistáknak az a véleményük, hogy az úgynevezett pénzügyi rezsicsökkentésre pusztán azért van szükség, mert az Orbán-kormány az igazságtalan, egykulcsos adórendszerével évi 550 milliárd forintot a gazdagok zsebében hagy, és a kieső költségvetési bevételeket padlássöprés-szerűen kivetett extraadókkal szedi be. Így vezették be a telefonadót, a sárgacsekkadót vagy a banki tranzakciós adót. A baj az, hogy ezeket a szolgáltatók áthárítják az emberekre.

A szocialisták szerint ezért éppen ideje volt, hogy a kormány megoldást kínáljon. Azt azonban nehezményezték, hogy a Fidesz csak annak tenné ingyenessé a készpénzfelvételt, akinek egy fillér tartozás sincs a bankszámláján. Szerintük ezzel megint többet hagytak volna a gazdagoknál, akinek pedig nincs semmi pénz a bankszámláján, sőt az egyenlege mínuszban van, az annyit is ért volna. Csakhogy közben a Fidesz kiküszöbölte ezt a csorbát.

Borítékolva?

Mindenkinek joga van az ingyenes készpénzfelvételhez

A költségvetési bizottság ma beadott, Rogán Antal előterjesztő által támogatott módosító indítványa világossá teszi, hogy mindenkinek joga van az ingyenes készpénzfelvételhez. A bankoknak azok számára is biztosítaniuk kell az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét, akik negatív számlaegyenleggel rendelkeznek, minimum a munkabér erejéig.

Ennek oka, hogy csak az írható elő fogyasztói alapjogként, hogy mindenki díjmentesen juthasson hozzá a munkabéréhez a nettó átlagjövedelem mértékéig, azaz havi százötvenezer forintig. Egyetlen pénzintézet sem kötelezhető azonban arra, hogy folyószámlahitelt ingyenesen folyósítson. Magyarul mindenki számára biztosított a fizetése ingyenes felvétele készpénzben, százötvenezer forintos határig – közölte a Fidesz-frakció szerdán.

Egy másik módosító javaslat szerint a forintban történő készpénzkifizetésnél és a Magyarországon elhelyezett bankautomatás pénzfelvétel esetén sem számolhatnak majd fel költséget a pénzintézetek.

Javasolják azt is, hogy a fogyasztók személyesen a banknál tegyék meg – december 1-je és jövő január 20-a között – írásos nyilatkozatukat arról, melyik fizetési számlájuk esetében kérik biztosítani az ingyenes készpénzfelvételt. A testület indoklása szerint ez minimalizálja annak lehetőségét, hogy az ügyfelek hibásan kitöltött nyilatkozatokat küldjenek a bankoknak.

Ön szerint mi lenne a jó megoldás?

Valóban, mindenkinek joga lenne

Igen ám, de a Munka törvénykönyve meg előírja, hogy a fizetés felvétele nem okozhat pluszköltséget a dolgozónak. Senkinek. Sem 150 ezer forint alatt, sem felett. A többség azonban ma számlára kapja a pénzét, s ha nincs ingyenes készpénzfelvételi lehetőség a számlacsomagjához, akkor nem jut hozzá díjmentesen készpénzben a fizetéséhez. Ezen a helyzeten szépítene a kormánypárt által pénzügyi rezsicsökkentésnek hívott javaslat.

Persze felmerülhetne az is, mi lenne, ha regisztrálgatás helyett visszaállnánk a készpénzes fizetésre? Az óriási terhet jelentene a cégeknek. De nemcsak nekik, hanem az egész gazdaságnak is. Mert a készpénz használata rendkívül drága. Mindnyájunknak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.