Belföld

Nincs haladás a Tobin-ügyben

Az igazságügyi tárca szerint nem túl segítőkészek az ír hatóságok, hogy a leányfalui ír gázoló megkezdje végre a büntetését.

Az ír hatóságok támogatása nélkül a magyar kormány nem tudja elérni, hogy a leányfalui ír gázoló biztosan Magyarországon töltse le a börtönbüntetését – közölte a Hír TV Magyarország élőben című műsorában a közigazgatási és igazságügyi minisztérium államtitkára.

2000: az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin Leányfalun halálra gázolt két gyereket

2002: a magyar bíróság távollétében három év fogházra ítélte

2011:Tobin őrizetbe vételre jelentkezett Dublinban.

2012: az ír legfelsőbb bíróság elutasította a magyar kiadatási kérelmet, és elrendelte a férfi azonnali szabadlábra helyezését

Az mno.hu összefoglalója szerint Répássy Róbert ugyanakkor hozzátette: a kabinet továbbra is mindent megtesz azért, hogy Francis Tobin Magyarországon vonuljon börtönbe.

Nincs együttműködés

„Mi valójában kényszeríteni nem tudjuk, hogy Magyarországra érkezzen. Ismerjük a problémát, hogy az ír hatóságok nem hajlandóak végrehajtani, nem hajlandóak segítséget nyújtani ez ügyben Magyarországnak. Mi csak azt tehetjük meg, hogy kitartóan szorgalmazzuk, hogy töltse le, legalább kezdje meg Magyarországon a büntetését” – mondta az igazságügyi államtitkár.

 

Mi történt?

Ahogyan azt korábban többször megírtuk: Tobin, aki az Irish Life biztosítótársaság képviseletében három évig dolgozott Magyarországon, 2000. április 9-én, Leányfalun ütött el egy öt- és egy kétéves kisgyermeket, akik a helyszínen meghaltak. A vizsgálat megállapította, hogy a baleset okozója nagy sebességgel előzésbe kezdett, eközben elvesztette uralmát járműve felett, felhajtott a járdára, és ott ütötte el a két gyermeket, akik közül a kisebbik babakocsiban ült. Tobin 2000 novemberében távozott Magyarországról, miután kiküldetése lejárt.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik