Belföld

Magyar vegyifegyver-szakértők mehetnek Szíriába

hende csaba (hende csaba, )
hende csaba (hende csaba, )

Magyarország kész vegyi védelmi katonai szakértőket küldeni Szíriába, ha a vegyi fegyverek nemzetközi átvételére és megsemmisítésére sor kerül - jelentette be a honvédelmi miniszter kedden Székesfehérváron.

Hende Csaba a 3. NATO Híradózászlóalj magyar századának telephelyén azt mondta, Magyarország elítéli a Szíriában augusztus 21-én elkövetett vegyi fegyveres támadást, amelyben rengeteg civil, közöttük ártatlan gyermek is meghalt. A szíriai vegyifegyver-készletek kérdésére átfogó megoldást kell találni – tette hozzá a miniszter.

Szerinte e kérdésben a nemzetközi közösség többféle szinten, többféle megközelítésben, de lényegében ugyanabba az irányba halad: a szíriai légicsapások elkerülhetők és a háború fokozódása megakadályozható abban az esetben, ha a vegyifegyver-készletek nemzetközi ellenőrzés alá kerülnek és azokat megsemmisítik.

A miniszter úgy fogalmazott, ha megvalósul az a megoldás, amelyet az elmúlt napokban mind orosz, mind amerikai, mind uniós részről felvetettek, Magyarország kész vegyi védelmi katonai szakértőket küldeni a térségbe.

Moszkvában jelenleg is dolgoznak a szíriai vegyifegyver-készletek nemzetközi ellenőrzésére vonatkozó terven, és azt hamarosan beterjesztik az ENSZ-ben, illetve a vegyi fegyverek betiltását ellenőrző nemzetközi szervezetnél. Szergej Lavrov külügyminiszter közölte, hogy közben folyamatosan egyeztet szíriai partnereivel.

Az orosz diplomácia vezetője előzőleg a szíriai külügyminisztert fogadta, majd bejelentette, hogy a Kreml azt kezdeményezi: Szíria helyezze nemzetközi felügyelet alá vegyifegyver-arzenálját, hogy elkerülje a nyugati katonai csapást. Az akkor még Moszkvában tartózkodó Valíd Moallem hétfőn üdvözölte az orosz kezdeményezést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik