Nagyvilág

A szíriai kormány belement az oroszok tervébe

Sziria(960x640)(1).jpg (szíria)
Sziria(960x640)(1).jpg (szíria)

Az Egyesült Államok szkeptikusan reagált az elképzelésre, Franciaország pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé akarja vinni az ügyet. A szíriai ellenzék csalódottan fogadta a tervet.

A szíriai kormány kedden hivatalosan is elfogadta azt az orosz javaslatot, hogy helyezze nemzetközi felügyelet alá vegyifegyver-arzenálját egy amerikai katonai csapás elkerülése érdekében.

“Rendkívül gyümölcsöző tárgyalásokat folytattunk tegnap Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, aki egy vegyi fegyverekkel kapcsolatos kezdeményezést javasolt, amelyet este el is fogadtunk” – közölte Valíd Moallem szíriai külügyminiszter.

Orosz kollégája az előző nap vetette fel a tervet, néhány órával azután, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter egy londoni sajtóértekezleten azt mondta: ha Bassár el-Aszad elnök rövid időn belül átadja az ország teljes vegyifegyver-készletét, akkor elkerülheti az amerikai katonai csapást.

Potenciális áttörés

Megfigyelők szerint Kerry mondata csak egy elejtett megjegyzés, nem pedig komolyan átgondolt terv volt. Mindenesetre az Aszad mellett a két és fél éve tartó polgárháború során végig kitartó orosz diplomácia kedden lecsapott a nyilatkozatra, amivel egyelőre úgy tűnik, sikerülhet megakadályozni – vagy legalábbis halogatni – a katonai akciót.

Kedden a szíriai rezsim mellett eddig is kiálló Irán és Kína mellett a korábban határozott fellépést követelő Arab Liga főtitkára is üdvözölte az orosz tervet, nyugati országok ugyanakkor szkeptikusabbak voltak.

Barack Obama amerikai elnök lehetségesnek nevezte a katonai csapás elkerülését, ha “valósnak” bizonyul az orosz és szíriai indítvány, míg a washingtoni szenátus – szintén az orosz javaslatra hivatkozva – elhalasztotta a támadás jóváhagyásáról szerdára kitűzött próbaszavazást.

Obama – aki hétfőn hat nagy amerikai tévéállomásnak adott interjút, hogy megindokolja a Szíria ellen kilátásba helyezett katonai fellépést – “potenciális áttörésnek” nevezte a javaslatot, de arra figyelmeztetett, hogy azt fenntartásokkal kell fogadni.

John Kerry külügyminiszter közölte: az Egyesült Államok várja, hogy Oroszország “valós” és “ellenőrizhető” tervet terjesszen elő a szíriai vegyi fegyverek eltávolításáról, de nem fog sokáig várni és nem fogadja el a halogatás taktikáját.

Lavrov közölte: Moszkvában jelenleg is dolgoznak terven, és azt hamarosan beterjesztik az ENSZ-ben, illetve a vegyi fegyverek betiltását ellenőrző nemzetközi szervezetnél. Azt is elmondta, készen állnak arra, hogy az ENSZ főtitkárával, a BT tagállamaival és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezettel (OPCW) is megvitassák tervüket.


Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter
Fotó: AFP/Mikhail Klimentyev

Franciaország határozattervezetet tervez beterjeszteni az ENSZ BT elé Szíria vegyifegyver-készletének felszámolásáról, “súlyos következményeket” kilátásba helyezve arra az esetre, ha Damaszkusz ellenállna – közölte Laurent Fabius külügyminiszter.

A tervezet felszólítja Szíriát, hogy hozza nyilvánosságra, milyen vegyi fegyverei vannak, helyezze nemzetközi felügyelet alá, és szerelje le azokat. Fabius elmondta, ha Damaszkusz nem tenne eleget a döntésnek, a nemzetközi szervezetnek akár fegyveres eszközökkel is, de be kellene avatkoznia a határozat kikényszerítése érdekében. A francia külügyminiszter azonban azt is kijelentette, hogy szerinte Oroszország saját magának akar menekülőutat nyerni a javaslatával.

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden üdvözölte a javaslatot és jelezte, hogy az EU kész részt venni annak megvalósításában. Úgy vélte, most az a teendő, hogy a lehető leghamarabb kidolgozzák a megvalósítás mikéntjét, beleértve a szóban forgó fegyverkészletek biztonságos tárolásának és megsemmisítésének, valamint az ellenőrzésnek a részletkérdéseit is.

Hende Csaba magyar honvédelmi miniszter ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy Magyarország kész vegyvédelmi katonai szakértőket küldeni Szíriába, ha a vegyi fegyverek nemzetközi átvételére és megsemmisítésére sor kerül. A szíriai vegyifegyver-készletek kérdésére átfogó megoldást kell találni – tette hozzá.

A szíriai ellenzék csalódott

A nyugati hatalmak által támogatott Szíriai Nemzeti Koalíció elnevezésű ellenzéki ernyőszervezet elnöke és a Szíria Szabad Hadsereg felkelőcsoport parancsnoka a The Washington Post amerikai napilap keddi számában a rezsim elleni katonai csapás jóváhagyását kérte az amerikai kongresszustól.

“A nemzetközi apátia és határozatlanság arról győzik meg Aszadot, hogy legyőzhetetlen, ami arra bátorítja őt, hogy kegyetlen borzalmakat szabadítson rá a védtelen lakosságra” – írta az augusztus 21-i, Damaszkusz környéki vegyifegyver-támadásra utalva a két ellenzéki vezető.

Az orosz kezdeményezést az Öböl menti Együttműködés Tanácsa (GCC) is szkeptikusan fogadta, a szervezet szerint az nem vezet majd a vérontás beszüntetéséhez Szíriában, ahol a polgárháború eddig 100 ezer áldozatot követelt és milliókat tett földön futóvá.

A nemzetközi katonai csapás terve azután merült fel, hogy a felkelők és nyugati országok vádjai szerint Aszad elnök erői vegyi fegyvereket vetettek be a főváros közelében a múlt hónapban, több mint 1400 ember – köztük 400 gyerek – halálát okozva. A sokasodó bizonyítékok ellenére Aszad tagadja, hogy a kormányerők felelősek a támadásért, és a felkelőket vádolja annak elkövetésével.

Az orosz külügyminiszter azt elismerte kedden, hogy az ellenőrzés tervének elkészítése nem váltja ki annak szükségességét, hogy minden egyes, a vegyi fegyverek alkalmazásával kapcsolatos esetet kivizsgáljanak. Moszkva álláspontja szerint az ENSZ vegyifegyver-szakértőinek vissza kell térniük Szíriába, és “teljes mértékben teljesíteniük kell megbízatásukat”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik