Nagyvilág

Obama: elkerülhető a katonai csapás

barack-obama(960x640)(1).jpg (barack obama, )
barack-obama(960x640)(1).jpg (barack obama, )

Barack Obama amerikai elnök hétfőn lehetségesnek nevezte a Szíriára mérendő amerikai katonai csapás elkerülését, ha "valósnak" bizonyul az az orosz és szíriai indítvány, amely szerint Damaszkusz nemzetközi felügyelet alá helyezné vegyi fegyvereit.

Az amerikai szenátus – szintén az orosz javaslatra hivatkozva – elhalasztotta a támadás jóváhagyásáról szerdára kitűzött próbaszavazást.

Obama elnök, aki hétfőn hat nagy amerikai tévéállomásnak adott interjút, hogy megindokolja a Szíria ellen kilátásba helyezett katonai fellépést, “potenciálisan pozitív fejleménynek”, sőt, “potenciális áttörésnek” nevezte a javaslatot, de arra figyelmeztetett, hogy azt fenntartásokkal kell fogadni.

Hozzátette: John Kerry külügyminiszter feladatául kapta, hogy tisztázza Oroszországgal, mennyire komoly a javaslat. Szavai szerint az amerikai kormány nem akarja, hogy egy pusztán megakasztó vagy késleltető taktika csökkentse a Szíriára nehezedő nyomást. “Fenn kell tartanunk ezt a nyomást, ezért holnap (kedden) ennek ellenére beszélek a nemzetnek arról, hogy ezt miért tartom fontosnak” – mondta a CNN-nek nyilatkozva az elnök.

Obama hangoztatta, hogy egy áttörés a szíriai vegyi fegyverek felett gyakorolt ellenőrzés terén még nem oldaná meg a Szíriában zajló “szörnyű konfliktust, de azt kedvezően értékelné, “ha katonai akció nélkül el tudnánk érni ezt a korlátozott célt”.

Barack Obama a PBS-nek azt mondta, hogy egy Szíriával kapcsolatos diplomáciai kezdeményezés lehetősége már a múlt héten, a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a G20-csoport csúcstalálkozója alatt folytatott tárgyalásuk alatt felmerült. “Voltak ilyen megbeszéléseim. És ez a folytatása (volt) azoknak a megbeszéléseknek, amelyeket Putyin elnökkel egy jó ideje folytattam” – mondta.

Az amerikai elnök úgy vélekedett, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje nem rendelkezik megfelelő katonai képességekkel ahhoz, hogy amerikai katonai fellépés esetén hitelt érdemlő válaszcsapást mérjen az Egyesült Államokra. Obama ezzel arra reagált, hogy Aszad a CBS amerikai tévének adott interjújában kijelentette: Washington “készüljön fel mindenre”, mivel egy amerikai támadás “közvetlen és közvetett következményekkel fog járni”. Ugyanakkor elismerte, hogy lehetségesek “asszimetrikus” válaszlépések Irán vagy a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet részéről, de – mint mondta – az Egyesült Államok napi rendszerességgel megküzd hasonló biztonsági kihívásokkal.

Obama bevallotta, hogy vannak kételyei a Szíria elleni katonai beavatkozás kongresszusi támogatásának megszerzésével kapcsolatban. “Nem mondanám, hogy biztos vagyok benne” – mondta az elnök. Azt is elismerte, még nem döntötte el, hogy a kongresszusi elutasítás esetén elrendelné-e Szíria megtámadását.

Az elnök úgy vélekedett, hogy a washingtoni törvényhozásnak is időre van szüksége annak megértéséhez, ami Szíriával kapcsolatban történik, s kijelentette, hogy ezzel kapcsolatban “hetekre gondol”.

Harry Reid, a szenátusi demokrata többség vezetője közben közölte, hogy a szövetségi törvényhozás felsőháza elhalasztja a Szíria elleni katonai csapásról szerdára kitűzött próbaszavazást.

Reid munkatársai szerint a döntés hátterében a Szíria körül kialakult helyzet bizonytalansága áll, különösképpen az, hogy Oroszország a jelek szerint most segít olyan kiutat találni, amely révén elkerülhető lenne az amerikai katonai csapás. Ugyanakkor kijelentették, hogy a próbaszavazást még a héten megtartják majd.

A szenátusi republikánusok két “héjája”, John McCain és Lindsey Graham közös közleményben sürgette a kongresszustól a katonai fellépés jóváhagyását, mert – mint kifejtették – az további lehetőséget adna Obama elnöknek arra, hogy nyomást gyakorolhasson Moszkvára és Damaszkuszra annak érdekében, hogy Aszad kezéből “kivegyék a vegyi fegyvert”.

Izrael nem bízik a javaslatban

Az izraeli elnök kétségét fejezte ki hétfőn este azzal a javaslattal kapcsolatban, amelynek értelmében nemzetközi felügyelet alá helyeznék a szíriai vegyi fegyvereket.

A javaslat problematikus, mivel a szíriai kormány “nem megbízható” – mondta Simon Peresz államfő az Izraeli Sajtótanács alapításának 50. évfordulóján tartott ünnepségen.

“A szíriaiak már megmutatták, hogy megbízhatatlanok és nem számíthatunk a tisztességükre” – idézte Peresz kijelentését egy közleményben az izraeli elnöki hivatal.

Laurent Fabius francia külügyminiszter figyelemre méltónak, Angela Merkel német kancellár pedig érdekesnek minősítette hétfőn az orosz kezdeményezést, amelynek nyilvánvaló célja, hogy elkerülhető legyen a kilátásba helyezett amerikai megtorló csapást. Marie Harf amerikai külügyi szóvivő nyilatkozata szerint ugyanakkor az orosz javaslat mögött időhúzási taktika is állhat.

A világ napok óta arra vár, hogy az amerikai elnök elrendeli-e a tervezett katonai csapást Szíria ellen, válaszul a több mint 1400 halálos áldozatot követelő augusztus 21-i, Damaszkusz melletti ideggáztámadásra. Izrael közben riadókészültségben él, mert attól tart, hogy egy amerikai csapásra Izrael elleni megtorlással válaszolhat Szíria vagy a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet.

A régió feszült helyzete és a tervezett amerikai csapás miatt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök lemondta jövő hétre tervezett olaszországi látogatását, amelynek során Netanjahu John Kerry amerikai külügyminiszterrel is találkozott volna – közölte hétfőn az izraeli kormányhivatal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik