Nagyvilág

Obamáék mindent bevetnek, hogy támadhassanak

sziria(1)(210x140)(1).jpg (szíria)
sziria(1)(210x140)(1).jpg (szíria)

Miközben az orosz és a szíriai külügyminiszter is óva inti az Egyesült Államokat a katonai beavatkozástól, az amerikai és brit kollégáik kitartanak a támadás szükségessége mellett.

Az amerikai kormány tudja, hogy az 1400-nál több emberéletet kioltó augusztus végi szíriai vegyifegyver-támadást olyan területről indították, amely Bassár el-Aszad elnök rezsimjének ellenőrzése alatt áll – mondta hétfőn Londonban az amerikai külügyminiszter.

John Kerry, aki William Hague brit külügyminiszterrel tárgyalt, a megbeszélések utáni közös sajtótájékoztatón kijelentette: a vegyi támadás során bevetett rakéták mindegyike a kormányhadsereg ellenőrizte területekről indult, és mindegyik olyan térségben csapódott be, amelyet az ellenzéki erők tartanak ellenőrzésük alatt.

Hozzátette: a támadás következményeiről szinte azonnal olyan videofelvételek jelentek meg a közösségi portálokon, amilyeneket “nem lehet hamisítani”.


A támadás helyszíne
Fotó: AFP / Abo Mhio

Kerry ugyanaakkor hagyott egy kiskaput: “Szíria elkerülheti a katonai beavatkozást, ha rövid időn belül átadja teljes vegyifegyver-készletét” – mondta az amerikai külügyminiszter, persze azt is hozzátette, hogy nem számít arra, hogy Aszad ezt megteszi.

Nem Kerry az egyetlen, aki amerikai részről beszél az ügyben. Obama hétfőre hat tévétársaságnak ad interjút, kedden pedig az Ovális Irodából érvel majd az amerikaiaknak a támadás mellett. A katonai csapásról kedden dönthet a kongresszus.

Amerika Obama ellen

Az amerikaiak nagy többsége nem szeretné, ha a törvényhozás megszavazná a katonai beavatkozást Szíriában – derül ki egy felmérésből, amelyet a CNN hírtelevízió tett közzé hétfőn.

A CNN/ORC közvélemény-kutatás adatai szerint tíz amerikaiból nyolc valószínűnek vagy biztosnak veszi, hogy Bassár el-Aszad rendszere gáztámadást hajtott végre saját népe ellen, mégsem akarja, hogy a kongresszus felhatalmazást adjon a megtorló katonai csapásra.

Tízből több mint heten úgy vélik, egy ilyen csapás nem hozna jelentős eredményt az Egyesült Államok számára, és ugyanennyien gondolják, hogy nem nemzeti érdeke az országnak, hogy belekeveredjen a több mint két éve folyó, véres szíriai polgárháborúba. Ha a kongresszus nem ad felhatalmazást légi csapásokra, akkor több mint hetven százalék ellenezné, hogy az elnök a saját hatáskörében ilyen döntést hozzon. Még akkor is 55 százalékos a légi csapások ellenzéke, ha a törvényhozás megadja rájuk a felhatalmazást.

Nincs alternatíva az oroszok szerint

Közben Moszkvában az orosz és a szíriai külügyminiszter ismételten óvta az Egyesült Államokat egy esetleges, a damaszkuszi vezetés ellen irányuló katonai csapástól.

“Nincs alternatívája a válság békés rendezésének Szíriában, különösen nem katonai intervenció útján” – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a szíriai kollégájával, Valíd Moallemmel folytatott tárgyalásokon. Ez különösen nem lehet külső intervenció útján végrehajtott katonai megoldás – figyelmeztetett.

Moszkva továbbra is egy második genfi békeértekezlet összehívását támogatja – mondta Lavrov.

Elengedték túszaikat a felkelők

Szíriában pedig a felkelők szolgáltattak hírrel: váltságdíj ellenében ugyanis szabadon engedték azt az olasz újságírót és belga arabkutatót, akiket még áprilisban raboltak el.


Fotó: AFP / Andreas Solaro

A belga és az olasz kormány is megerősítette hétfőre virradóra, hogy a szíriai felkelők elengedték Domenico Quiricót, a La Stampa című napilap veterán haditudósítóját és Pierre Piccinin da Prata olasz írót és tanárt, arabkutatót. A belga média szerint szabadulásuk Brüsszel és Róma szoros együttműködése révén vált lehetővé, de a híradásokból nem derült ki, hogy mekkora váltságdíjat fizettek értük.

Néhány órával a bejelentés után a két túszt szállító gép már meg is érkezett Rómába. Quirico azt mondta a repülőtéren várakozó újságíróknak, hogy öthónapos fogsága alatt teljesen el volt zárva a külvilágtól, és azt sem tudta, hogy kit választottak meg április közepén olasz államfőnek. A meggyötörtnek tűnő újságíró arra panaszkodott, hogy elrablói rosszul bántak vele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik