Belföld

Kisebb rezsijű lakásokba költöztetnék az adósokat

rezsicsökkentés (rezsicsökkentés)
rezsicsökkentés (rezsicsökkentés)

Alternatív lehetőségeket kínálnának azoknak a nehéz helyzetbe került devizahiteleseknek, akik már bérlőként laknak korábbi ingatlanukban, de a rezsit így sem tudják fizetni - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vagyonpolitikáért felelős államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában, kedden.

A Nemzeti Eszközkezelő programjában a bajba került lakossági devizahiteleseknek az állam úgy segít, hogy megveszi a kényszerértékesítés alá került ingatlanokat, azokban a lakók bérlőként bennmaradhatnak, és az állam esélyt ad arra, hogy vissza is vásárolhassák – emlékeztetett Hegmanné Nemes Sára.

Menet közben kiderült, hogy sok esetben nemcsak a devizahiteleket nem tudták fizetni a nehéz helyzetbe került tulajdonosok, hanem bérlőként a rezsit sem – tette hozzá.

Nem kerülnének ki az eszközkezelő programjából azok a bérlők, akik vállalnák, hogy kisebb fenntartási költségű lakásba költöznek, ha a jelenlegi ingatlan rezsijét nem tudják fizetni. Adott esetben a lakásukat is visszavásárolhatják – hangsúlyozta az államtitkár.

Ha fél éven túl egyáltalán nem fizet rezsit a bérlő, akkor felajánlják neki azt, hogy kisebb, illetve alacsonyabb komfortfokozatú lakásba költözzön. Senki nem kerülhet az utcára, de a bérlőnek azt vállalnia kell, hogy minimum rezsiköltséget fizet a lakásért, ahol él – közölte Hegmanné Nemes Sára, hozzátéve, hogy jelenleg 305 olyan állami tulajdonú ingatlant vizsgálnak, amely alkalmas lehet erre a célra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik