Belföld

A rezsit csökkentették: a meleg vizet elzárták

víz (víz, )
víz (víz, )

A kormány rezsicsökkentése miatt több ezer kazincbarcikai fogyasztónak nem volt vasárnap este meleg vize.

A parlamentben hétfőn tovább folyt a vita a rezsicsökkentésről. Németh Szilárd fideszes képviselő szerint a 10 százalékos csökkentés történelmi léptékű, mert nem volt ilyenre példa az elmúlt negyven évben, és nem közpénz terhére valósítják meg, hanem a „szolgáltatók extraprofitja bánja”. Ugyanakkor – hívta fel a figyelmet – a szolgáltatók és a szolgáltatókat biztató politikai erők nyíltan támadják az intézkedést. A szokásos bajnaizás-gyurcsányozás után kijelentette, a „galád támadás csimborasszója” az, hogy Szitka Péter, Kazincbarcika szocialista polgármestere a rezsicsökkentésre hivatkozva arra biztatta a szolgáltatót,  zárja el a vizet több órára.

Több mint 8200 – jellemzően társasházban élő – család vezetékes melegvíz-ellátását szolgáltatja a külföldi érdekeltségű Kazinc-Therm Kft. által üzemeltetett fűtőerőmű. A kft. veszteségesen működik, és álláspontja szerint a kormány által csökkentett rezsi nem nyújt fedezetet a hőtermelés indokolt költségeire.

A cég ezért vasárnap délután szüneteltette az érintett lakásokban a melegvíz-ellátást. Több városi lakos megerősítette lapunknak a hírt. Mint mondták, bár a lépcsőházakban néhol kiraktak egy erről szóló tájékoztatót, de a legtöbben csak este mosogatás vagy fürdés közben vették észre, hogy csak hideg víz folyik a csapból.

Szitka Péter polgármester a Facebook-oldalán szintén megerősítette, hogy „a Kazinc-Therm Kft. veszteséges működése miatt nem tudja kifizetni gázszolgáltatójának számláit, ezért a kazincbarcikai fűtőerőmű működésének átmeneti korlátozására kényszerült”. Szitka szerint azzal, hogy a cég vasárnap átmenetileg korlátozta szolgáltatását, megszegte szerződését és cserbenhagyta a barcikai családokat, ezért a város megteszi a megfelelő jogi lépéseket, megfontolja a szerződés felbontását, és tárgyalásokat folytat a probléma mielőbbi megoldása érdekében.

Vasárnap este arról számolt be a szocialista polgármester, hogy telefonon egyeztetett a Magyar Energiahivatal elnökével, a távhőszolgáltatásért felelős államtitkárral és a Kazinc-Therm Kft. képviselőjével is, akik megígérték, hogy rövid időn belül helyreáll a rend. Éjfél körül valóban visszatért a meleg víz a lakásokba, de a helyzet megnyugtató rendezése további egyeztetéseket kíván.

A felháborodott lakosok most amellett, hogy remélik, a továbbiakban nem kell nélkülözniük a meleg vizet, azt találgatják, hogy a csökkentett szolgáltatás a hó végi számlán is jelentkezni fog-e csökkentett díj formájában. Mint egyikük írta, „senki nem szeret csökkentett minőségű árut, szolgáltatást vásárolni teljes áron”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik