Belföld

Beperli a minisztert a Népszava főszerkesztője

Nemeth-Peter(1)(210x140)(1).jpg (németh péter)
Nemeth-Peter(1)(210x140)(1).jpg (németh péter)

Jó hírnév megsértése miatt pert indít Balog Zoltán ellen Németh Péter – írja a főszerkesztő lapja, a Népszava.

Németh Péter azért perli be az emberi erőforrás minisztert, mert sértő kijelentést tett rá és több más újságíróra, akik Szaniszló Ferenc kitüntetése elleni tiltakozásul visszaadták Táncsics-díjukat. Mint korábban a Hír24 is megírta Balog Zoltán egy írásbeli kérdésre válaszolta azt, örömmel tölti el, „hogy Németh Péter és Bolgár György példáját követve több, önmagát arra érdemtelennek tartó újságíró adta vissza Táncsics-díját”.

A miniszter korábban a parlamentben azt mondta a Szaniszló Ferenc kitüntetése miatt a saját díjukat visszaadó újságírókról: “egy rossz döntésnek, amit én hoztam, jó következményei lesznek, mert mégiscsak tisztul a Táncsics-díjnak a névsora”. Ezt követően kérdezte a minisztertől Lendvai Ildikó (MSZP): mivel szennyezte eddig a díjat Bolgár György, Hardy Mihály, Horváth Zoltán, Márványi Péter, Nej György, Németh Péter, Rangos Katalin, Rédey Ferenc, Révész Sándor, Tamás Ervin, Tóth Ákos, Vincze Mátyás, Zalai István? A szocialista képviselő szerint Balog válasza az eddigiekre is rátesz még egy lapáttal, ugyanis a miniszter örömét fejezi ki, hogy megszabadult ezektől a díjazottaktól.

A Népszava megkérdezte Bolgár Györgyöt is, tervez-e jogi lépéseket a miniszterrel szemben, mire a rádiós-televíziós újságíró közölte: fontolgatja, hogy ő is beperli Balogot.

Balog módosított a díj odaítélésén

A Táncsics-díj odaítélésének rendjén az emberi erőforrások minisztere már változtatott. Balog Zoltán úgy döntött, módosítja a művészeti középdíjak jelölésének és bírálatának rendjét, az elismerést egy független testület, a Szalai Annamária által irányított Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adományozza, így sem a miniszter, sem a minisztérium nem fogja minősíteni politikai újságírók munkáját.

Szaniszló Ferenc rendkívüli különkiadásban jelentette be, hogy visszaadja a neki ítélt kitüntetést. „Viheti haza a Táncsics-díjat” – üzente az amerikai nagykövetnek az újságíró, aki szerint a munkásságáról a díj odaítélése óta a sajtóban megjelent kijelentések egyszerűen nem igazak, azok aljas támadások, amelyeket alantas hazugságokra alapoztak. Szaniszló szerint a „globális háttérhatalom” háborút indított ellene.

Kollégánk különvéleményét Szaniszló Ferenc kitüntetéséről és a díj visszaadásáról itt olvashatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik