Belföld

Jöhet a lex Szaniszló

Balog Zoltán arra kérte az újságírót, adja vissza a neki tévedésből megítélt Táncsics-díjat. Van, aki lemondatná a minisztert.

A tárca vezetője azt írta: „2013. március 15-e alkalmából Táncsics-díjat adományoztam Önnek a Magyar Újságírók Közössége felterjesztése alapján. Döntésemmel elsősorban azt a munkát szándékoztam elismerni, melyet külpolitikai újságíróként végzett, amikor az egykori szovjet térségből és a balkáni háborúról tudósított.

A döntés meghozatalát követően értesültem azokról az elmúlt években tett kijelentéseiről, melyekkel nem tudok azonosulni, mert szemben állnak az általam és a Kormány által képviselt értékekkel.”

„Rossz döntésemet a nyilvánosság előtt is rögtön beláttam. Más eszközöm nem lévén, ezúton kérem arra, szíveskedjen visszaadni az Önnek általam, tévedésből megítélt Táncsics-díjat. Bízom bölcs döntésében” – zárul a miniszter levele.


Azért átadta – Fotó: MTI

Szaniszló Ferenc ma este válaszol az az Echo Televízió Világ-panoráma című műsorának rendkívüli kiadásában. A műsorvezető korábban, Táncsics Mihályt idézve, párhuzamot vont önmaga és a költő között, aki börtönében, megvakulva is tisztábban látott „azoknál, akik csak bámultak, de nem láttak semmit a valóságból, mert nem akartak látni semmit, nehogy tenniük kelljen, nehogy ki kelljen állniuk, felelősséget vállalniuk. Táncsics imája így hangzik: Ős Hunnia! Te vagy keblem mindene! Áldjon, védjen a magyarok Istene! Dicsőségben emelkedjél egekig, s uralkodjál az időknek végeig! Érted hordom a rabságnak láncait, és szenvedem a vakságnak kínjait. Legyen díjam koldusbot és tarisznyám – békén tűröm. Csak Te légy dicső – Hazám!”

Az egyik legrangosabb magyar újságírói elismerést hárman vehették át Balog Zoltántól a nemzeti ünnep alkalmából: Szaniszló mellett Novotny Zoltán, a Magyar Rádió riportere és Vertse Márta Ágnes, a Vatikáni Rádió magyar adásának szerkesztője. Közülük egyedül Novotny kapta meg a szükséges egyhangú támogatást – erősítette meg a bizottság elnöke, a Heti Válasz főmunkatársa, Osztovits Ágnes, aki a jegyzőkönyvet ellátta aláírásával.

Szaniszló Ferenc Táncsics-díja miatt először a többi kitüntetett kezdett tiltakozni: visszaadta a díjat például Németh Péter, majd Bolgár György, Vincze Mátyás, Váradi Júlia, Hardy Mihály. A Ferihegy Airport kommunikációs igazgatója lapunknak azt mondta: nem számít, hogy Szaniszló Ferenc végül visszaadja-e vagy sem a díjat, ő már tegnap feladta azt postán Balog miniszternek. “Ezt a foltot nem lehet már lemosni a Táncsics-díjról. Olyan ez, mint amikor megragasztják az eltörött porcelánt – szép, szép, de az a törés mindig látszani fog rajta” – közölte az egykori újságíró, aki 1991-ben vette át az elismerést. Arra a kérdésre, hogy a díjjal együtt járó pénzt is visszaadja-e, vagy felajánlja a rossz helyzetben lévő újságírókat támogató alapnak azt mondta, nem is emlékszik már, mennyi pénzzel járt a díj, így azon sem gondolkodott el, mi legyen ezzel az összeggel. Rangos Katalin már a pénzt is visszaküldte, és a maga részéről ezzel lezárta az ügyet.


Nem maradna díj nélkül – Fotó: MTI

Korábban Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője a Facebookon tiltakozott, sajátos stílusban. Előzőleg az izraeli nagykövet, majd az amerikai jelezte, megdöbbentette őket a rasszista újságíró kitüntetése.

Szaniszló Ferenc 2011 februárjában azt mondta, hogy Magyarországon „cigányterrorizmus” folyik, a „valójában munkanélküli, ingyenélő emberszabású elveszíti emberségét, ember arcát”, majd megfogalmazta azt is, hogy „a végén valakinek, valakiknek innen menniük kell”. A Nemzeti Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda az elhangzottak miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vizsgálatát kérte.

Egy 2009-es műsorban arról beszélt, hogy Izrael elveszíti szerepét, ha elfogy a kőolaj, ezért a Nyugatnak fel kell készülni a zsidók áttelepítésére. Hol van még hely, ahol szeretnék őket? – tette föl a kérdést. Szaniszló Ferenc volt az is, aki az Echo TV-ben azt vizionálta, hogy az USA-ban a fehérek falvakba kényszerülnek 2018-ra, az elnyomott feketék és sárgák veszik át a hatalmat, és Magyarországnak az Irán elleni háborúra kell IMF-hitelt felvennie.

Szaniszló Ferencnek, illetve műsorának  egyébként saját rajongói csoportja van a legnagyobb közösségi oldalon.

Lemondatnák Balog Zoltánt

Mivel Balog Zoltán keresztény emberként nem tud azonosulni Szaniszló Ferenc és nemzeti érzelmű honfitársai értékrendjével, a Szabad Magyarországért Mozgalom szerint a miniszter részéről az lenne a tisztességes lépés, ha ő mondana le a posztjáról.

A szervezet etikátlannak nevezi az emberi erőforrások miniszterének eljárását, nem érti, hogy egy szakmai szervezet által javasolt nemzeti elkötelezettségű újságírónak odaítélt díjat, milyen erkölcsi, politikai indíttatásból kér vissza egy nemzeti kormány minisztere csak azért, mert idegen államok globalista (gyarmatosító erőinek) és hazai kiszolgálóinak nem tetszik az illető személy nemzettudat építő munkássága.

“Az ilyen gyáva és meghunyászkodó kormányzati lépések sértik a magyar nép önérzetét, és óhatatlanul felmerül a kérdés. Tényleg nemzeti Magyarország kormánya? Ez a vazallusi jellem visszaidézi, sőt túl is haladja a szocialista rendszert, amikor a “nagytestvértől” kértünk engedélyt hasonló ügyekben. Ha a kormány ezen az úton kíván tovább haladni, akkor elő állhat az a helyzet, hogy az izraeli és az amerikai nagykövet engedélyével adományozhat a magyar kormány József Attila-, vagy Kossuth-díjat – írja közleményében a Szabad Magyarországért Mozgalom.

Jöhet a lex Szaniszló

Lapunk parlamenti, fideszes és kormányzati forrásokból is úgy értesült: a kétharmad több fajsúlyos politikusa is eltökélt amellett, hogy „visszaszerezzék” Szaniszló Ferenctől a Táncsics-díjat. Egyelőre formális és informális csatornákon keresztül is kérik az Echo televízió szélsőjobbos nézeteiről és szürreális összeesküvés-elméleteiről elhíresült műsorvezetőjét, hogy önként szolgáltassa vissza a kitüntetést. Ám ha ez a módszer nem vezet eredményre, akkor akár törvényt is módosítanának, ezzel nyitva jogilag korrekt kaput az eljáráshoz.

Kollégánk különvéleményét Szaniszló Ferenc kitüntetéséről és a díj visszaadásáról itt olvashatják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik