Belföld

Szaniszló miatt Szalai dönt a Táncsics-díjról

Balog módosít a díjak odaítélésének szabályain.

Változtat a Táncsics-díj odaítélésének rendjén az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán a díj odaítélésének előzményeiről jelentést kért a kultúráért felelős államtitkártól, Halász Jánostól, aki korábban javasolta Szaniszló kitüntetését.

A jelentés része az a jegyzőkönyv is, amely a Táncsics-díj bírálóbizottságának üléséről készült, s amelyből – a sajtóban elterjedt hírrel ellentétesen – kizárólag annyi derült ki, hogy a bizottság csak egy embert javasolt a díjra. A jegyzőkönyv egyéb információt nem tartalmazott a jelöltekről – közölte a szaktárca.

Az egyik legrangosabb magyar újságírói elismerést hárman vehették át Balog Zoltántól a nemzeti ünnep alkalmából: Szaniszló mellett Novotny Zoltán, a Magyar Rádió riportere és Vertse Márta Ágnes, a Vatikáni Rádió magyar adásának szerkesztője. Közülük egyedül Novotny kapta meg a szükséges egyhangú támogatást – erősítette meg a bizottság elnöke, a Heti Válasz főmunkatársa, Osztovits Ágnes, aki a jegyzőkönyvet ellátta aláírásával.

A miniszter a jelentés tartalmát megismerve úgy döntött, módosítja a művészeti középdíjak jelölésének és bírálatának rendjét, valamint javasolja, hogy a Táncsics Mihály-díjat ezután egy független testület, a Szalai Annamária által irányított Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adományozza, így sem a miniszter, sem a minisztérium nem fogja minősíteni politikai újságírók munkáját.

Szaniszló Ferenc szerdán, műsora rendkívüli különkiadásában jelentette be, hogy visszaadja a neki ítélt kitüntetést. „Viheti haza a Táncsics-díjat” – üzente az amerikai nagykövetnek az újságíró, aki szerint a munkásságáról a díj odaítélése óta a sajtóban megjelent kijelentések egyszerűen nem igazak, azok aljas támadások, amelyeket alantas hazugságokra alapoztak. Szaniszló szerint a „globális háttérhatalom” háborút indított ellene.

A műsorvezető közölte, ő volt a legjobban meglepve, amikor neki ítélték oda a Táncsics-díjat. „A miniszter felvállalta, kedves mosollyal átadta” – emlékeztetett Szaniszló, akitől később a miniszter azt visszakérte, mondván, tévedésből ítélte neki a Táncsics-díjat.

A műsorvezető korábban, Táncsics Mihályt idézve, párhuzamot vont önmaga és a költő között, aki börtönében, megvakulva is tisztábban látott „azoknál, akik csak bámultak, de nem láttak semmit a valóságból, mert nem akartak látni semmit, nehogy tenniük kelljen, nehogy ki kelljen állniuk, felelősséget vállalniuk. Táncsics imája így hangzik: Ős Hunnia! Te vagy keblem mindene! Áldjon, védjen a magyarok Istene! Dicsőségben emelkedjél egekig, s uralkodjál az időknek végeig! Érted hordom a rabságnak láncait, és szenvedem a vakságnak kínjait. Legyen díjam koldusbot és tarisznyám – békén tűröm. Csak Te légy dicső – Hazám!”

Szaniszló Ferenc Táncsics-díja miatt először a többi kitüntetett kezdett tiltakozni: visszaadta a díjat például Németh Péter, majd Bolgár György, Vincze Mátyás, Váradi Júlia, Hardy Mihály. A Ferihegy Airport kommunikációs igazgatója lapunknak azt mondta: nem számít, hogy Szaniszló Ferenc végül visszaadja-e a díjat, vagy sem, ő már tegnap feladta azt postán Balog miniszternek. „Ezt a foltot nem lehet már lemosni a Táncsics-díjról. Olyan ez, mint amikor megragasztják az eltörött porcelánt – szép, szép, de az a törés mindig látszani fog rajta” – közölte az egykori újságíró, aki 1991-ben vette át az elismerést. Arra a kérdésre, hogy a díjjal együtt járó pénzt is visszaadja-e, vagy felajánlja a rossz helyzetben lévő újságírókat támogató alapnak azt mondta, nem is emlékszik már, mennyi pénzzel járt a díj, így azon sem gondolkodott el, mi legyen ezzel az összeggel. Rangos Katalin már a pénzt is visszaküldte, és a maga részéről ezzel lezárta az ügyet.

Korábban Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője a Facebookon tiltakozott, sajátos stílusban. Előzőleg az izraeli nagykövet, majd az amerikai jelezte, megdöbbentette őket a rasszista újságíró kitüntetése.

Szaniszló Ferenc 2011 februárjában azt mondta, hogy Magyarországon „cigányterrorizmus” folyik, a „valójában munkanélküli, ingyenélő emberszabású elveszíti emberségét, ember arcát”, majd megfogalmazta azt is, hogy „a végén valakinek, valakiknek innen menniük kell”. A Nemzeti Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda az elhangzottak miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vizsgálatát kérte.

Egy 2009-es műsorban arról beszélt, hogy Izrael elveszíti szerepét, ha elfogy a kőolaj, ezért a Nyugatnak fel kell készülni a zsidók áttelepítésére. Hol van még hely, ahol szeretnék őket? – tette föl a kérdést. Szaniszló Ferenc volt az is, aki az Echo TV-ben azt vizionálta, hogy az USA-ban a fehérek falvakba kényszerülnek 2018-ra, az elnyomott feketék és sárgák veszik át a hatalmat, és Magyarországnak az Irán elleni háborúra kell IMF-hitelt felvennie.

Szaniszló Ferencnek, illetve műsorának egyébként saját rajongói csoportja van a legnagyobb közösségi oldalon.

Lemondatnák Balog Zoltánt

Mivel Balog Zoltán keresztény emberként nem tud azonosulni Szaniszló Ferenc és nemzeti érzelmű honfitársai értékrendjével, a Szabad Magyarországért Mozgalom szerint a miniszter részéről az lenne a tisztességes lépés, ha ő mondana le a posztjáról.

A szervezet etikátlannak nevezi az emberi erőforrások miniszterének eljárását, nem érti, hogy egy szakmai szervezet által javasolt nemzeti elkötelezettségű újságírónak odaítélt díjat milyen erkölcsi, politikai indíttatásból kér vissza egy nemzeti kormány minisztere csak azért, mert idegen államok globalista (gyarmatosító erőinek) és hazai kiszolgálóinak nem tetszik az illető személy nemzettudat építő munkássága.

„Az ilyen gyáva és meghunyászkodó kormányzati lépések sértik a magyar nép önérzetét, és óhatatlanul felmerül a kérdés: Tényleg nemzeti Magyarország kormánya? Ez a vazallusi jellem visszaidézi, sőt túl is haladja a szocialista rendszert, amikor a ‘nagytestvértől’ kértünk engedélyt hasonló ügyekben. Ha a kormány ezen az úton kíván tovább haladni, akkor elő állhat az a helyzet, hogy az izraeli és az amerikai nagykövet engedélyével adományozhat a magyar kormány József Attila- vagy Kossuth-díjat” – írja közleményében a Szabad Magyarországért Mozgalom.

Kollégánk különvéleményét Szaniszló Ferenc kitüntetéséről és a díj visszaadásáról itt olvashatják.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.